Rizik od trovanja hranom veći zbog visokih temperatura

Radiosarajevo.ba
Rizik od trovanja hranom veći zbog visokih temperatura

Niti jedan slučaj trovanja hranom uzrokovan bakterijama i njihovim toksinima, koje je inače često u ljetnim mjesecima nije zabilježen u Zavodu za javno zdravstvo piše Avaz.ba.

Međutim, iz Zavoda ističu da opreznost nikada nije naodmet, naročito zbog visokih temperatura i većeg broja insekata i glodara koji prenose uzročnike trovanja hranom.

"Građani bi u ljetnom periodu trebali posebno obratiti pažnju na to šta i na koji način unose u organizam. Da ne bi došlo do neželjenih posljedica, neophodno je održavanje lične higijene i higijene prostora te korištenje svježih namirnica u ishrani. Posebno u vrelim ljetnim danima treba izbjegavati namirnice životinjskog porijekla", rekla je u razgovoru za Avaz Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Osnovni simptomi trovanja su: mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u stomaku, povišena temperatura, malaksalost...

Liječenje podrazumijeva nadoknadu tečnosti i elektrolita, lijekove za sniženje temperature, mirovanje, a po potrebi, kod težih slučajeva, moguća je i antibiotska terapija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije