RIP Knjižara Šahinpašić

Radiosarajevo.ba
RIP Knjižara Šahinpašić

Iz foto-bloga Sabine Ćudić

Zatvaranje jedne knjižare u gradu nije isto kao zatvaranje neke trgovine drugačijeg profila.

U ovoj knjižari u ulici Vladislava Skarića, u blizini pješačke zone u općini Stari Grad, građanima se nudio veliki broj stranih izdanja, a njeni vlasnici prinuđeni su na zatvaranje prostora usljed nemogućnosti održivog poslovanja. 

Problem je što je knjižara Šahinpašić tretirana kao i ostale visokokomercijalne firme kao što su banke i slično, pa joj je naplaćivan zakup u visini od 30 KM po kvadratu. Za razliku od općine Stari Grad, u općini Centar, na primjer, donesena je odluka da se prostori u kojima se odvija kulturna djelatnost plaćaju 5 KM po kvadratu.

Povodom najavljenog zatvaranje, oglasila se Naša stranka, koja je saopćila da će preko svog vijećnika u općinskom vijeću općine Stari Grad tražiti hitno donošenje odluke o smanjenju dadžbina za zakup prostora u kojima se odvija kulturna djelatnost i generalno ozbiljniji i sistematičniji pristup zaštiti i promociji kulture i kulturnih sadržaja u ovoj sarajevskoj općini.

Povodom zatvaranja knjižare, vlasnici su u subotu organizirali rasprodaju stranih izdanja, što su mnoge Sarajlije propratile s tugom. 

Foto: Jim Marshall

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije