Rikard Larma, ratni reporter koji je uslikao 'tramvajsku fotografiju' sa lažnim Edinom Džekom

Radiosarajevo.ba
Rikard Larma, ratni reporter koji je uslikao 'tramvajsku fotografiju' sa lažnim Edinom Džekom
/ Foto: Rikard Larma za AP

Kolika je snaga jednog internetskog virala, nedavno je pokazao i primjer fotografije sarajevskog ratnog tramvaja za koje je zakačen mladić koji podsjeća na Edina Džeku

Mnogi su korisnici Facebooka bili uvjereni da je riječ baš o Bosanskom dijamantu, ignorišući očiglednu činjenicu da je fotografija snimljena prije mnogo godina.  

Radiosarajevo.ba kontaktiralo je autora ove fotografije, poznatog ratnog reportera Rikarda Larmu, koji je tokom opsade Sarajeva radio za svjetsku novinsku agenciju AP. 


"Tih dana i mjeseci gledao sam kako se omladina kači za tramvaje, isto kao što sam to i ja prije rata radio kad sam se s rajom vraćao iz Treće gimnazije na Čengić Vilu. Tako smo, valjda, dokazivali da smo hrabra omladina, iliti, kako to danas vole reći - 'prave Sarajlije'. Fotografija je snimljena 1. novembra 1995, dakle za vrijeme trajanja Dejtonskih pregovora, a objavio ju je AP", kaže naš sugovornik.  

#Danima sam nastojao da snimim 'kačenje'. Imao sam sreću da sam se mogao voziti AP-ovim kamiončićem i snimati sve na šta naiđem. Tog dana najprije smo morali prestići tramvaj, da bih stigao izaći i snimiti ga. Stao je na pravom mjestu, jer se u kadru vidi i razbijeni semafor. Mnoge slike koje su tada nastale, danas su vrijedan dokument za istoriju". 

Kako ste se, kao 'pravi Sarajlija', osjećali kada ste prvi put nakon toliko mjeseci, čuli tramvajsko zvono - pitali smo  Rikarda Larmu: 

"Bio je to nešto nestvarno, ne znaš je li san, java ili nigtmare... jer je sve što je prethodilo bilo krvavo. Uz tramvaje je bilo dosta incidenata, ranjenih, gađali su ih snajperima, minobacačima...  Ali taj zvuk tramvaja je pobijedio. Mnogo fotografija tramvaja snimio sam u ratu", prisjeća se autor. 

Neke od njegovih čuvenih fotografija snimljenih za agenciju AP, pogledajte u našoj fotogaleriji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije