Riješen status Dnevnog centra za djecu ulice

Radiosarajevo.ba
Riješen status Dnevnog centra za djecu ulice


Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici prebačen je u nadležnost KJU Disciplinski centar i više neće biti tretiran kao projekt čiji opstanak zavisi od donacija. Centar je preseljen u nove prostorije u ulici Hamdije Čemerlića na Pofalićima, gdje će za nekoliko dana zvanično početi raditi.

Kako je za Avaz.ba izjavio direktor Disciplinskog centra Samir Suljagić, ovo je put ka sistemskom rješavanju problema koji su usko povezani a maloljetničkom delinkvencijom u Kantonu Sarajevo. 

"Ova odluka se provlači od 2009. godine, ali nije bilo dovoljno sredstava ni prilike za smještaj djece. Od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice dobili smo prostor od 200 kvadrata koji je adaptiran i pripremljen za rad s djecom. Iz budžeta su izdvojena minimalna sredstva, ali tražit ćemo podršku i lokalnih vlasti - kazao je Suljagić. 

Svrha Dnevnog centra ostat će ista, samo što će se više raditi na suzbijanju prosjačenja na ulicama i maloljetničke delinkvencije. 

"Prijestupnici će biti odvojeni od djece koja iza sebe nemaju nikakav prekršaj, a bit će uveden i sistem kratkotrajnog boravka, do 60 dana, za rizične kategorije, odnosno djecu u kriznim situacijama. Na ovaj način kroz Centar ćemo imati uvid u socijalno stanje u porodicama, uspostaviti koordinaciju nad djecom žrtvama nasilja, trgovine i zloupotrebe", pojasnio je Suljagić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije