Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini: Bajram-namaz će se klanjati 45 minuta nakon izlaska sunca

Radiosarajevo.ba
Rijaset IZ u Bosni i Hercegovini: Bajram-namaz će se klanjati 45 minuta nakon izlaska sunca

Prvi dan Kurban-bajrama je u četvrtak 24. septembra 2015. godine, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

"Bajram-namaz će se klanjati 45 minuta nakon izlaska sunca, a centralna bajramska svečanost će se održati u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 7 sati i 13 minuta, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu održati reisul-ulema Husein ef. Kavazović“, navodi se u obavijesti koju je danas uputila Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.

"Uprava za vjerske poslove koristi priliku da svim vjernicima čestita nastupajuće bajramske dane, sa željom da ih provedu u miru i bereketu u krugu svoje porodice, prijatelja i komšija, te da im njihovi kurbani budu kabul“, stoji u obavijesti.

Kurban-bajram ili drugog naziva Hadžijski-bajram, jer se u tom periodu obavlja i peta islamska dužnost - hadž,  je islamski praznik prinošenja žrtve, i jedan od najznačajnijih islamskih blagdana. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, svetog mjeseca posta muslimana i traje četiri dana.

Tokom oba bajrama: Ramazanskog koji nastupa na kraju mjeseca ramazana, ali i Kurban-bajrama, običaj je posjetiti rodbinu i prijatelje.

Muslimani ove blagdane dočekuju u svojim kućama, a u zoru običaj je da muškarci odlaze u džamije i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Potom se vraćaju u svoje domove gdje su pripremaju za prinošenje žrtve, kurbana po pravilima šerijatskog, islamskog prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije