Rifat Kešetović: 11. jula ukop još 500 žrtava genocida

Radiosarajevo.ba
Rifat Kešetović: 11. jula ukop još 500 žrtava genocida


''Trenutno se u Podrinje identifikacijskom projektu nalazi 461 zvanično identifikovan slučaj koji nije sahranjen. Od tog broja, u 188 slučajeva porodica se već izjasnila da želi ukop u Memorijalnom kompleksu u Potočarima 11. jula ove godine'', izjavio je za Fenu sudski patolog doc.dr.sci. Rifat Kešetović, šef Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Uz isticanje da je to dinamičan proces, dr. Kešetović kaže da se može očekivati, barem prema dosadašnjem iskustvu, da mnoge porodice promijene mišljenje do sahrane i odluče se da se ipak obavi ukop ove godine. 

''Uz to treba računati i na nove identifikovane slučajeve u narednom periodu, s obzirom na to da se identifikacija obavlja kontinuirano. Veoma je teško procijeniti koliko bi moglo biti ukopano ovog 11. jula, ali gruba procjena bi mogla biti 300 do 500'', kaže dr. Kešetović.

Naglašava da se proces identifikacije u ovom projektu zasad odvija bez zastoja, a ono što je već izvjesno vrijeme aktuelno jesu slučajevi ukopanih nekompletnih posmrtnih ostataka kod kojih su naknadno pronađeni nedostajući dijelovi skeleta. 

''Do sada je već urađeno više od dvije stotine takvih reekshumacija (dokopavanja), a trenutno se priprema još nekoliko stotina'',  precizirao je dr. Kešetović. 

U razgovoru o traženju nestalih i identifikaciji posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana u genocidu 1995. godine, dr. Kešetović kaže da su dosad zvanično identifikovane 6.194 osobe, a broj poznatih identiteta se približio broju od 7.000. 

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti obilježena deseta godišnjica ukopa prvih identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. 

Prije deset godina u ovom memorijalnom kompleksu ukopano je prvih 600 posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava. 

Za proteklih deset godina u ovom memorijalu ukopano je 5.657 identifikovanih posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije