Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu

Dž. K.
Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu

Vjerujemo da nema Bosanca i Hercegovca koji nije barem jednom pomislio da vidi Istanbul ili je već bio u ovom gradu nekoliko puta. Uglavnom - priča kod svih turista iz cijelog svijeta je ista - doći ću ponovo. 

Ako ste planirali uskoro doći do "ljepotice na Bosforu" prije nego krenete pročitajte dobro se informirajte, a ekipa portala Radiosarajevo.ba tokom protekle sedmice bila je u patroli u jednom od najljepših gradova svijeta. 

Namjeravate ljetovati u Albaniji? Ovih pet stvari morate znati

Kako do Istanbula? Dovoljno je da spremite pasoš ili putovnicu i malo odjeće. Ostalo sve ide po planu.

S obzirom na to da vožnja autobusom iz Bosne i Hercegovine traje je između 18 i 22 sata, let avionom najbolja je i najbrža opcija. Aviokompanija nudi poprilično jeftine karte za direktne letove te cijena povratne karte za jednu osobu iznosi otprilike oko 400 KM za ekonomsku klasu, a let traje svega dva sata.

Vila u Vodicama postala hit na internetu zbog svog imena

Ono što morate znati kada dođete u Istanbul je da se morate pomiriti da u ovom gradu neprestano vladaju saobraćajne gužve.

Udaljenost između najudaljenije istočne i zapadne strane grada iznosi 150 kilometara, a najpraktičnije prijevozno sredstvo u tom je slučaju Metro Bus, koji vozi isključivo po istanbulskim brzim cestama.

U šali obično kažemo da svi Bosanci i Hercegovci iz cijelog svijeta, pa i ostalih država regiona, u Istanbulu mogu stati na jednu autobusku stanicu. To vam govorimo samo da imate uvid o koliko velikom gradu se radi, s obzirom na to da je riječ o gradu sa više od 18 miliona stanovnika.   

Taksi možete naći na svakom koraku i relativno je pristupačan, a možda najbolja opcija je Uber za šest osoba, koji će vam za vožnju od pola sata (bez zastoja u prometu) naplatiti 60 turskih lira, odnosno 20 maraka ili 10 eura.

Prije nego krenete u obilazak Istanbula, savjetujemo vam da prvo isprobati tradicionalne turske specijalitete. Kada kažemo turske specijalitete, ne mislimo vas uputiti u skupocjene restorane s Michelinovim zvjezdicama, već na mirisni i uzbudljivu "uličnu hranu" pomoću kojeg ćete iskusiti prave čari Istanbula, upoznati tursku kulturu življenja, rituale ispijanja čaja i kahe, osjetiti kako grad diše.... Sve to je dovoljno da vam već u prvih pola sata izmami osmijeh na lice.

Naravno, ne zaboravite se cjenkati, taj ritual je i u restoranu najnormalnija stvar. Dio je turske kulture, pa je naći cijenu pokraj bilo kojeg artikla gotovo nemoguća misija.

I da vodite računa - mi smo grozno odradili cjenjkanje, pa nam je Turčin, osim ukoričenog vodiča, razočarano vrteći glavom dao još komplet od 20 razglednica i bocu hladne vode. Jednostavno nismo dovoljno spustili cijenu.

I zaboravite zapadnjačka pravila, račun gotovo nikad nećete dobiti (jedan nam je izdan napisan kemijskom olovkom na salveti), a radno vrijeme nigdje nije istaknuto jer se radi dan i noć. Dok gazda sam ne odluči zatvoriti. I ono što morate znati - bit ćete jednako tretirani kao gosti platili čaj ili kafu od 10 lira (3 KM) ili račun bio 150 maraka. 

Restorane imena nećemo spominjati, ali imate jedan odličan u blizini mosta Galata, koji je ujedno trgovina delikatesa. Možete razgledati, sjesti i naručiti brojne sireve, salame i masline iz njihove bogate ponude. Svakako isprobajte grilane masline i sir koji je šest mjeseci odležao pod zemljom, a nikako nemojte preskočiti ni čuvenu tursku pastrmku, jer ima originalnu priču. 

Agatha Christie jedna je od mnogobrojnih pisaca koje je Istanbul inspirirao za njene romane, a ovaj senzacionalni grad ostavlja sličan dojam daha misterioznosti i sjaja na svakoga ko se jednom nađe u njemu.

U Istanbulu se godišnje izgradi, zamislite, preko 1.000 novih ulica. Na području u naseljima Sarajburnu i Sultanahmet u dijelu historijskog poluotoka nalaze se najraskošnije palače nekadašnjih vladara u vrijeme Rimske imperije, Bizanta i Osmanskog carstva. Najstarije i ujedno najpoznatije džamije, crkve i najveći muzeji nalaze se upravo u spomenutim dijelovima grada. To obavezno morate posjetiti. Primjer - ulaz u Aja Sofiju košta 60 lira, 20 KM ili 10 eura.

Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu

Naš prijedlog - obavezno pogledati. Doći u Istanbul, a ne posjetiti Aju Sofiju, nekadašnju crkvu, bivšu patrijarhalnu baziliku, naknadno pretvorenu u džamiju, koja je zatim pretvorena u muzej, jednostavno je grijeh.

Vožnja Bosforom posebna je priča. Brod mili, konobar vas poslužuje kafom, rakijom ili kakvim drugim pićem, dok se građevine na obale diče očaravajućom osebujnom pričom.

Tokom vožnje prolazi se i pokraj Djevojačke kule, male građevine usred kanala koju će prosječan Bosanac i Hercegovac, ali i ostali stanovnik regiona, prepoznati s najavne špice serije “1001 noć”. 

Gradski prijevoznik nudi dvije ture, dužu i kraću, po najboljim cijenama (25 lira, 8 KM ili 4 eura) i sa dobrim rasporedom. Duža tura vam omogućava i stanku pred ulazak u Crno more i vrijeme za ručak u malom mjestu gdje imate osjećaj da ste na kraju svijeta. Vrijedi svakog minuta.

Ture nisu preporučljive kada puše vjetar i kada je hladno, jer na Bosforu ćete uvijek osjetiti neki povjetarac. Pored ovoga, možete se uputiti i u noćnu avanturu razgledanja Istanbula ploveći Bosforom. To je za one romantičnije. 

Nakon krstarenja slijedi odlazak sa autobusum do vidikovca Pierre Loti, do kojeg dolazimo žičarom, gdje se možete osvježiti i uživati u pogledu na Zlatni rog. Cijena vožnje u jednom pravcu 2.5 lire, manje od marke. 

Naravno posjetili smo Kapali čaršiju, idealno mjesto za sve šopingholičare. To je jedno od najomiljenijih turističkih atrakcija u Istanbulu i to s potpunim pravom; tamo možete pronaći različite prodavaonice s velikim brojem proizvoda od svile, bakra, drva, keramike, umjetnina, pa sve do prodavaonica tepiha, šešira, torbi, nakita, začina, suvenira i čajeva.

Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Reportaža iz Turske: 10 razloga da nahranite dušu u Istanbulu

E, da - tramvaj zvan čežnja vozi prugom u oba smjera glavnom ulicom Istikla koja vrvi svojim domaćim šetačima i turistima te spaja s Trgom Taksim. Cijena vožnje 2.60 lire, i ovo je manje od marke. 

Ulica je to koja je prepuna kafana, dućana, pasaža, a najveću pažnju privlače pročelja zgrada iz izgrađena krajem 19. stoljeća.

U jednoj od najživljih ulica naići se može na veliki broj ambasada, džamija, crkava, trgovačkih centara, a i jedna od najstarijih gimnazija u gradu Galatasaraj koju su pohađali i prinčevi Osmanske dinastije

Polako se krećemo prema hotelu. Izabrali smo malo bolji, na Eminonu, u Starom Gradu. Noć za dvije osobe je 80 eura ili 160 KM, sa doručkom. Riječ je o hotelima sa pet zvjezdica. 

Ako imate vremena - prije povratka u BiH - posjetite Edirne. Obiđite čuvenu Selimiye džamiju, Arasta bazar, spomenik mimaru Sinanu.

Najslađe smo ostavili za kraj - prije povratka u BiH ili neku drugu državu regiona zasladite  se neizostavnim baklavama i lokumima koje je moguće kupiti na svakom koraku. Ako ste zaboravili poklone za svoje najbliže - na aerodromu možete kupiti suvenire, te već zapakirane baklave i lokume jer su, ako ne originalan, onda sigurno najslađi poklon iz Turske.

Uživajte i u video kadrovima:

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije