Rekordna kvartalna dobit Applea

Radiosarajevo.ba
Rekordna kvartalna dobit Applea
Američki tehnološki div Apple objavio je sinoć kvartalne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara, zahvaljujući snažnoj potražnji za proizvodima kompanije.

Neto dobit Applea dostigla je rekordnih šest milijardi dolara ili 6,43 dolara po dionici u tromjesečju zaključenom 25. decembra 2010., što predstavlja porast od snažnih 78 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi od prodaje su skočili 71 posto na 26,74 milijardi dolara i također su dostigli rekordnu razinu, vidljivo je iz finansijskog izvještaja kompanije.

Prema podacima agencije Bloomberg, analitičari s Wall Streeta u prosjeku su prognozirali neto dobit od 4,47 dolara po dionici, uz prihode od 20,9 milijardi dolara.

Apple je u proteklom tromjesečju prodao ukupno 4,13 miliona Mac računala, što je 23 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istodobno, prodaja mobilnog telefona iPhone skočila je čak 86 posto na 16,24 miliona uređaja. Tablet računalo iPad, koje je Apple predstavio prošlog proljeća, prodano je u 7,33 miliona primjeraka tokom promatranog kvartala.

Dionice Applea ojačale su 1,3 posto u sinoćnjem kasnom trgovanju na Nasdaqu, nakon objave rezultata. Prethodno, u redovnom trgovanju dionice su pale 2,3 posto, zbog zabrinutosti ulagača za zdravstveno stanje izvršnog direktora kompanije Stevea Jobsa.

U ponedjeljak je objavljeno kako Jobs odlazi na bolovanje, te da će ga na dnevnim dužnostima zamijeniti operativni direktor kompanije Tim Cook. Detalji o razlozima bolovanja nisu poznati.

Jobs je u aprilu 2009. bio na transplantaciji jetre, a vijesti o njegovom zdravstvenom stanju redovno privlače veliku pozornost javnosti i ulagača, prenose mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije