Reis spašava Zemaljski muzej

Radiosarajevo.ba
Reis spašava Zemaljski muzej

Iako vjerske zajednice u BiH ne mogu spašavati kulturne institucije koje ovih dana zatvaraju svoja vrata za javnost, nakon što je dobio pismo Adnana Busuladžića direktora Zemaljskog muzeja, u kojem se traži podrška za opstanak ove kulturne institucije prvog reda u svakoj državi, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić osjetio se pozvanim da to pokuša, javlja agencija MINA.

Cerić je posjetio Zemaljski muzej kako bi naglasio da je spašavanje kulturnog blaga i baštine koju čuva Zemaljski muzej pitanje koje se tiče ne samo Bosne i Hercegovine nego svih ljubitelja kulture u svijetu.

On je ukazao i na važnost Hagade koja se čuva u Zemaljskom muzeju kao zajedničkom dobru koje su Jevreji Sefardi sa sobom donijeli u Bosnu, te je s tim u vezi naglasio da će se obratiti jevrejskim asocijacijama da pomognu kako bi se sačuvala Hagada.

Reisu-l-ulema je podsjetio na postojanje potpisanog sporazuma između BiH i SAD o pomoći u restauraciji historijske baštine i zatražio da se i na toj razini aktuelizira ovaj problem.

Isto tako reisu-l-ulema se založio da se napravi jedan novi koncept o muzejima i apelirao da se nađe način i obezbjede uslovi za rad Zemaljskog muzeja, ističući da će, ako ne bude nikakvog drugog načina, "Islamska zajednica organizirati po džamijama sergiju i pozvati muslimane da svojim prilozima pomognu opstanak Muzeja."

U okviru podrške Zemaljskom muzeju reisu-l-ulema će podržati upućivanje zahtjeva ili osobno napisati pismo sljedećim osobama i institucijama: Irini Bokovoj, generalnoj direktorici UNESCO-a, dr. Abdulazizu Altadžwiriju, generalnom direktoru ISESCO-a, dr. Claudiji Schmidt, federalnoj ministrici za obrazovanje i kulturu Republike Austrije, Ertugrulu Gunayu, ministru kulture i turizma Republike Turske, Ronaldu S. Lauderu, predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa, Moshi Kantoru, predsjedniku Evropskog jevrejskog kongresa, Danu Dikeru, generalnom sekretaru Svjetskog jevrejskog kongresa, Eduardo Elsztain, predsjedavajućem Upravnog odbora Svjetskog jevrejskog kongresa.

Direktor Zemaljskog muzeja Adnan Busuladžić se zahvalio Ceriću na podršci i naglasio da je svjestan da vjerske zajednice ne mogu rješavati problem Zemaljskog muzeja i da bi bio sretan da su se u muzeju okupili ministri, premijeri, gradonačelnik, funkcioneri svih stranaka pozicije i opozicije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije