Reis Kavazović: Značaj mekteba u moralnom odgoju mladih

0
Radiosarajevo.ba
Reis Kavazović: Značaj mekteba u moralnom odgoju mladih
Foto: Mina / Radna posjeta Mostarskom muftijstvu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravi danas u jednodnevnoj radnoj posjeti Mostarskom muftijstvu.

U prijepodnevnim satima posjetio je mektebe u džematu Vrapčići i Zalik, gdje se upoznao sa načinom i okolnostima u kojima se odvija mektebska nastava.

Prema riječima dr. Enes ef. Svrake, šefa Odjela za mektebe i mlade Rijaseta IZ-e u BiH, posjetom mektebima reisu-l-ulema je još jednom akcentirao značaj moralnog odgoja mladih u aktuelnom društveno-civilizacijskom trenutku.

Radna posjeta Mostarskom muftijstvu - undefinedFoto: Mina: Radna posjeta Mostarskom muftijstvu

"Ne treba posebno isticati koliki je značaj mekteba u životu bosansko-hercegovačkih muslimana i koliko mekteb doprinosi u profiliranju i formiranju mladih osoba. Današnja posjeta reisu-l-uleme upriličena je u cilju da istakne značaj i ulogu mekteba i isticanja podrške mualimima, polaznicima i njihovim roditeljima u ovim odgojno-obrazovnim procesima", kazao je dr. Svraka.

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio je i lokalitet buduće sportske dvorane Karađoz-begove medrese, a o detaljima projekta informirao ga je direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Idejni projekat je usvojen Prostornim i urbanističkim planom na sjednici Gradskog vijeća (GV) Mostar još 2008.godine. Vrijednost projekta, procijenjeno je, iznosi oko 1.200.000 KM.

Direktor Tulek je naglasio da potrebna sredstva nisu obezbjeđena ,ali da se nadaju kako će, kao i u svim drugim infrastrukturnim projektima, pronaći načina da ih osiguraju.

"Za nas i naše učenike izgradnja dvorane znači jako mnogo, jer bismo mogli adekvatno organizirati sportske nastavne i vannastavne aktivnosti. Mnogo bi značila i za druge srednje škole u Gradu Mostaru kao i za organizaciju sportskih aktivnosti naših mekteba", kazao je Tulek.

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Kavazović održat će radne sastanke sa mostarskim muftijom mr. Salem ef. Dedovićem, glavnim imamima s područja Muftijstva, upravom Medrese i njenim profesorima, a nakon toga i sa rukovodstvom Medžlisa IZ-e Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije