Regulacija krvnog pritiska smanjuje rizik od moždanog udara za 42 posto

Fena
Regulacija krvnog pritiska smanjuje rizik od moždanog udara za 42 posto
U cijelom svijetu 29. oktobar se obilježava kao Svjetski dan moždanog udara s ciljem upoznavanja građana o njegovoj prevenciji, a ovoj akciji pridružila se i Klinika za neurologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla.

Obilježavanje ovog datuma pokrenula je 2006. godine Svjetska organizacija za moždani udar te se na taj dan organiziraju događaji s naglaskom na edukaciju, testiranje i inicijative kako bi se umanjili štetni efekti moždanog udara širom svijeta.

Statistički podaci pokazuju da od moždanog udara u Bosni i Hercegovini godišnje umre 180 osoba. U Tuzlanskom kantonu broj oboljelih od moždanog udara je 200 na 100.000 stanovnika godišnje.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla Dževdet Smajlović je kazao da najmanje 50 posto kapaciteta svih klinika za neurologiju na svijetu zauzimaju pacijenti koji dožive moždani udar.

"Već desetak godina broj primljenih pacijenata na godišnjem nivou na Kliniku za neurologiju UKC Tuzla je između 1.600 i 1.700 pacijenata, a oko hiljadu njih je s moždanim udarom. To znači da su dvije trećine pacijenata na ovoj klinici zbog moždanog udara", istaknuo je Smajlović.

Najuspješnija metoda liječenja moždanog udara je trombolitička terapija, koja se već devet godina primjenjuje i u UKC-u Tuzla.

Šef Odjeljenja za liječenje moždanog udara Zikrija Dostović naglašava da se prosječno godišnje uradi između 20 i 30 takvih terapija, a trenutno se radi na usvajanju druge metode liječenja - mehanička trombektomija.

Neourologinja Biljana Kojić tvrdi da su studije pokazale da samo sniženje dijastolnog pritiska od pet do šest milimetara živinog stuba može smanjiti rizik od moždanog udara za 42 posto čime se pokazuje koliko je značajna regulacija krvnog pritiska.

Organizaciji obilježavanja Dana moždanog udara pridružili su se i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije