Regija: Stećci pod zaštitom UNESCO-a od 2014?

Radiosarajevo.ba
Regija: Stećci pod zaštitom UNESCO-a od 2014?


Ministri nadležni za oblast kulture u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori na Jahorini su prisustvovali sastanku o temi zajedničkog projekta "Nominacija stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske baštine UNESCO".

Prisutni su istakli važnost ovog projekta, ne samo za kulkturu, već i za održivi razvoj, ekonomiju i kulturni turizam.

Nakon sastanka rečeno je da je izrada nominacionog fajla za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a u završnoj fazi koja će u potpunosti biti završena do kraja juna.

Finalni nominacioni fajl UNESCO-u bi trebalo predati do kraja januara 2014. godine. Ukoliko oni daju pozitivno mišljenje stećci bi mogli biti uvršteni na popis svjetske kulturne baštine iste godine.

Ukupno je nominirano 30 nekropola sećaka, od čega su 22 iz BiH, iz Srbije i Crne gore po tri, te iz Hrvatske dvije nekropole. Četiri države regije prvi put su samostalno i bez poticaja sa strane prije dvije godine počele rad na valorizaciji zajedničkog kulturnog dobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije