Redukcija vode nastavit će se do daljnjeg

Radiosarajevo.ba
Redukcija vode nastavit će se do daljnjeg

Stanovnici Sarajeva koji žive na potezu od Dolac Malte pa do Baščaršije, te u naseljima Dobrinja, Alipašino polje, Velešići, Pofalići, Breka i Vogošća, svake noći, tačno u ponoć, ostaju bez vode. Ova redukcija ili „noćno obaranje pritiska“, kako aktivnost zovu u Vodovodu i kanalizaciji, traje do ujutro u pola 6.

Kako portal Radio Sarajevo doznaje u KJKP Vodovod i kanalizacija Kanton Sarajevo, od 56 rezervoara većina ih radi u dramatično manjem kapacitetu, te se voda, tokom noći – u vremenu redukcije – akumulira u rezervoarima.

Također, kako nam je rečeno, ne treba očekivati da se redukcije obustave u skorije vrijeme.

Kanisteri, pumpe, točenje kade

Prema informacijama koje nam je predočila Služba za odnose s javnošću ovog preduzeća, situacija je takva da je dobro što vode potpuno ne nestane, a mi se vratimo u vrijeme kanistera, pumpi i točenja kade...


Dokument izradilo KJKP Vodovod i kanalizacija

U periodu između 1997. i 2008. trebalo je biti uloženo 300 miliona KM za obnovu i sanaciju – uloženo je 0 KM. Iz preduzeća navode da su više od 30 godina bez sredstava za troškove amortizacije (amortizacija je postepeno smanjenje vrijednosti imovine preduzeća i obračunava se godišnje u skladu sa zakonom), a gubici vode iznose nevjerovatnih 67 posto.

Hidromehanička i elektro-oprema, nastavljaju u Službi, nepouzdane su zbog starosti i otpisane u procentu od 82 posto; rezervoar je za 30 posto manji u odnosu na potrebe.

Hitno rješenje očekuju od Kantona Sarajevo koji je osnivač preduzeća, i od kojeg traže:
- Uvođenje naknade za održavanje vodomjera,
- Odobrenje novog tarifnog sistema,
- Ukidanje povlastica za potrošače u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojske, te
- Urgentno pristupiti utvrđivanju stvarne cijene koštanja usluga.

U VIK-u napominju i kako im tokom mjeseca nedostaje oko 2,7 miliona KM.

O vremenskim prilikama i njihovom uticaju na nivo vode u gradu, razgovaramo sa Salhudinom Bakalom, rukovodiocem Službe za proizvodnju i distribuciju vode u VIK-u, koji kaže:

„Na svu sreću, snijeg je još uvjek na okolnim planinama i tek u narednom mjesecu može se govoriti o otapanju istog. Dakle, snijeg koji je padao svakako će doprinijeti poboljšanju nivoa podzemnih voda (bilježi se lagani porast). Što se tiče prognoza o vodosnabdjevanju u ljetnom periodu svakako je rano o tome govoriti, a ono što je izvjesno jeste to da treba očekivati nešto bolju situaciju nego prošle godine“, rekao je Bakal.

Programi na čekanju

I on dodaje kako je preduzeće sačinilo brojne programe, kao i plan zamjene postrojenja i opreme. Samo se čeka obezbjeđenje finansijskih sredstava kako bi počela realizacija, naveo je on.


Dokument izradilo KJKP Vodovod i kanalizacija

Portal Radio Sarajevo pokušao je danas, 12 marta, kontaktirati resornu instituciju – Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Abid Jusić. Na naše pitanje da li KS ima prijedloge ili da li barem radi na planovima o sanaciji vodovodne i kanalizacione mreže u glavnom gradu BiH još uvijek čekamo odgovor.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije