Reakcije: Mi nismo novovjerci

Radiosarajevo.ba
Reakcije: Mi nismo novovjerci

Na adresu portala Radiosarajevo.ba pristigla je reakcija na tekst 'Nove vjerske zajednice niču kao gljive poslije kiše'.

Iako je naš portal tekst preuzeo sa Avaza, no reakciju pastora Biblijske protestantske crkve Daria Kapina ipak, bez intervencija, objavljujemo:

Povodom vašeg članka ''Nove vjerske zajednice niču kao gljive poslije kiše'' objavljenog 11. novembra 2013. godine, želimo da objavite naš demant povodom određenih netačnih podataka iznesenih u članku kao i tendencioznog naslova samoga članka.

U članku se posebno apostrofiraju imena pastora kao i same protestantske crkve koje se navode kao novonastale. Veoma je važno da se zna da su protestantske crkve priznate u gotovo svim dijelovima svijeta, da broje oko 1,3 milijarde vjernika , da u Bosni i Hercegovini zvanično postoje od 1863. godine, da je npr. u Zenici 1931. godine bilo 0,5% na popisu stanovništva, te da ih se stoga ne može nazvati ''gljivama nastalim poslije kiše''.

Naša crkva u Zenici (''Biblijska protestantska crkva'') nije registrovana u martu 2012. godine, nego 1990. godine u Sarajevu, tako da je i podatak koji ste dobili od Ministarstva pravde netačan (što možemo i dokumentovati). Nažalost, na području Bosne i Hercegovine, kao i na području bivše Jugoslavije, protestantske crkve nisu ravnopravne u odnosu na ostale tradicionalne vjerske zajednice i umjesto da nas se smatra tradicionalom vjerskom grupacijom, smatra nas se novonastalom vjerskom zajednicom.

Zato vaš članak smatrmo tendencioznim i nadamo se da ćete sljedeći put, prije nego li budete pisali o nama, provjeriti tačnost informacija na ''izvoru'', te da o protestantskim crkvama nećete više pisati na ovakav način. 

S poštovanjem,

pastor ''Biblijske protestantske crkve''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije