Razvoj znakovnog jezika u srednjoj Bosni

Radiosarajevo.ba
Razvoj znakovnog jezika u srednjoj Bosni

Udruženje gluhih i nagluhih Bugojno (UGN) uspješno je implementiralo projekt “Razvoj znakovnog jezika u srednjoj Bosni”, uz pomoć donatora Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA) i partnera u projektu Centra za promociju civilnog društva Sarajevo (CPCD) i Općine Bugojno.

Tokom petomjesečnog trajanja projekta, koji je završio 31.marta 2010., realizirane su brojne aktivnosti na promociji znakovnog jezika za gluhe osobe u srednjoj Bosni, a od ogromnog značaja je što je Skupštini SBK-a na razmatranje upućen Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika za gluhe.
Pokrenuta je inicijativa za otvaranje male škole za osoblja čujućih građana u gornjovrbaskoj regiji odnosno za nagluhe osobe koji ne poznaju znakovni jezik, jer je Statutom UGN-a Bugojno predviđeno da svi članovi poznaju barem osnove znakovnog jezika da bi olakšali međusobnu komunikaciju.

Obuka zainteresiranih kandidata o znakovnom jeziku počela je 23. januara 2011. Tri člana UGN-a 3.aprila položila su prvi od ukupno četiri stepena znakovnog jezika, koliko je planirano da se realizira.
Također, Udruženje gluhih i nagluhih Bugojno formiralo je komisiju koja će raditi na izradi rječnika znakovnog jezika za gluhe u srednjoj Bosni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije