Različitosti u BiH su prednost, a ne mana

Radiosarajevo.ba
Različitosti u BiH su prednost, a ne mana


Europski pokret u BiH organizirao je danas, uz podršku Burch Univerziteta, tribinu 'Bogatstvo različitosti - kapital i zalog zajedničkoj evropskoj budućnosti'.

Cilj tribine bio je ukazati na činjenicu da je bogatstvo različitosti prednost BiH, a ne mana u razvoju i jačanju društvenih odnosa unutar BiH. Ukazano je da različitosti unutar BiH moraju biti iskorištene kao prednost ove zemlje u procesu evropskih integracija.

Tribinu su otvorili kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, paroh sarajevski Vanja Jovanović i ambasador Edhem Pašić.

Puljić je istakao da svako stvaranje prilike za realan dijalog ne smije biti propušteno, javlja agencija Fena.

"Dijalog se zasniva na priznanju da mi postojimo različiti, kao takvi se upoznamo i pronađemo načine da zajednički radimo ono što je za opće dobro", rekao je Puljić.

Dodao je da BiH ima dovoljno polaznih tačaka za ostvarivanje takvog dijaloga te naglasio da različitost ne smije nikada biti izazov suprotnosti već obogaćenje društva.

Finci je pohvalio namjeru Europskog pokreta u BiH te kazao da je svaki korak koji vodi ka pomirenju korak naprijed za BiH.

"Naravno, nama u ovoj zemlji ne treba samo pomirenje već i izgradnja povjerenja jer je očigledno da mnogi problemi koje danas imamo proizilaze iz nepovjerenja", smatra Finci.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović mišljenja je da BiH, bez obzira na sve što se dešavalo, jeste sjajan primjer suradnje religijskih zajednica.

"Primjer je svakako Međureligijsko vijeće BiH kao prvo takvo u svijetu. Imajte na umu da u ostalim zemljama ne može uopšte sastaviti vjerske lidere da sjednu za isti sto i razgovaraju", rekao je Jovanović.

Tribini su prisustvovali i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković koji su istakli važnost organiziranja ovakvih tribina i konferencija, a koje zagovaraju pomirenje i izgradnju povjerenja.

Inzko je kazao da je svaka konferencija o ovoj temi važan dio mozaika izgradnje boljeg i prosperitetnijeg društva.

"Različitost u BiH mora biti istaknuta jer u njoj se nerijetko nalazi mnogo toga što nas spaja", poručio je.

Premijer Zeljković je mišljenja da su ovakvi skupovi pozitivan signal javnosti u smislu izgradnje boljeg društva.

"To pokazuju u relevantni učesnici ove tribine koja svakako može poslužiti kao primjer", zaključio je Zeljković.

Održavanje tribine podržala je slovačka ambasada u BiH i organizacija Slovak Aid.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije