Ratni reporter pronašao sarajevske dječake s fotografije iz 1994. godine (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ratni reporter pronašao sarajevske dječake s fotografije iz 1994. godine (FOTO+VIDEO)

Roger M. Richards (53), fotoreporter i režiser koji je u Sarajevo došao ratne 1992. godine, zabilježio je sve strahote kroz koje je prolazio glavni grad Bosne i Hercegovine tokom svoje četverogodišnje opsade, piše Patria.

On je i autor filma Sarajevo Roses koji će biti prikazan 2016. godine. Na Facebooku postoji istoimena stranica na kojoj su objavljene fotografije iz vremena opsade Sarajeva. Na jednoj fotografiji koja je nastala 1994. godine Richards je fotografirao dva dječaka u sarajevskom naselju Dobrinja.

Sarajevo Roses-A Cinematic Essay (film teaser) from Roger M. Richards on Vimeo.

Zahvaljujući društvenim mrežama lica s fotografije ubrzo su dobila i imena. Jedan od njih je Ramiz Hodžić, a drugi Senad Zuko. Obojica žive u Sarajevu.

Roger M. Richards, autor filma Sarajevo Roses: Pješke sam bilježio prava iskustva ljudi pod opsadom

Richards je poslije otkrivanja identiteta dječaka s ratne fotografije napisao da je zahvalan što je nakon svih ovih godina otkrio da su živi i zdravi.

"Sretan sam što su oni sretni. Život stvarno nekad ima posebne trenutke", napisao je Richards.

Kako je opisao Richards u jednom od svojih statusa, samo nekoliko minuta nakon što je nastala fotografija, izbjegao je snajperski metak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije