Rat graffitima u Sarajevu ili 'je*o sve kad nemaš ništa'

Radiosarajevo.ba
Rat graffitima u Sarajevu ili 'je*o sve kad nemaš ništa'

Ovo je Srbija. Ovo je pošta budalo.

Kultni je ovo sarajevski grafit sa glavne pošte u gradu koji je 'osvanuo' nekad u proljeće 1992.

Dvadeset i tri godine kasnije, igre graffitima i dalje traju. Ne, nije riječ o Rulofu, Baduu, Otisu – graffiti imenima koja najčešće vidimo na sarajevskim ulicama. Ovaj put, neka nova 'budala', uporna je pišući sprejom na Vracama 'Srbe na vrbe'.

Frontmen sarajevskog benda Velahavle, Samir Hodović prošle je sedmice prekrečio grafit.

Sarajevo: Samir Hodović prekrečio uvredljivi grafit 'Srbe na vrbe'

FOTO: Grafit uvredljivog natpisa 'Srbe na vrbe' ponovo osvanuo u Sarajevu 

Uvredljivi grafit 'Srbe na vrbe' ponovo prefarban, osvanuo novi: 'Fašiste na strijeljanje' (FOTO)


Ovaj grad su branili i Srbi zajedno za ostalim nacijama i građani ovog grada nisu ovo dopuštali ni u ratu, a gdje li sada. Napravljen je ambijent da ovakve stvari ljudima izgledaju banalno, a nisu banalne i napravljena je atmosfera da reakcija kao naša izgledaju patetično", komentirao je Hodović kada je pvi put prekrečio grafit.

No, grafit je ponovno ispisan, pa ponovno prekrečen, a ovaj put napisan je i kontrastav: „fašiste na strijeljanje“.

A nije ovo prvi put da se susrećemo s ovakvim porukama po Sarajevu. Sjetimo se 2005. kada je na Dobrinji ispisano „Svi ste vi Turci, Srbe na vrbe i četnici su mrtvi“. Policija je tada tragala za autorom.

Prošle godine su isti grafiti bili ispisani i u Ilijašu, slične poruke osvanule su i na stadionu Slavija u Lukavici: „Smrt Srbima“, „Svi ste vi Turci“...a znali smo se susresti i sa ispisanim slovima S na ćirilici, ogavnom porukom „nož, žica, Srebrenica“ ili kukastim križevima.

Kada je riječ o Federaciji BiH, nedozvoljanja pisanje sprejom po javnim i privatnim površinama tretira se u Krivičnom zakonu FBiH, u članu 293 - Oštećenje tuđe stvari, i za ovo krivično djelo raspisane su kazne novčana ili do godinu dana zatvora. Ipak, okrivljeni se najčešće kažnjavaju novčano.

Uvredljivi graffiti su se širili i kako su mediji više o tome pisali, a pitanje je šta će i koga isprovocirati novi grafit i novo krečenje, jer vidimo da je dvadeset godina nakon rata mržnja (sprejevima) i dalje budna na ovim prostorima. Srećom, i danas se nađe onaj koji će napisati „ovo je pošta, budalo“.

Vjerujemo da je u cijeloj regiji ipak više ovih, a ne onih, pa završavamo tekst još jednim graffitom koji se nalazio na zidu jednog od kultnih sarajevskih kafića: „Je*o sve kad nemaš ništa“...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije