Rastu cijene smještaja u studentskim domovima?

Radiosarajevo.ba
Rastu cijene smještaja u studentskim domovima?


U sarajevskim domovima smještaj dobiti 1.650 studenata, a mjesta će biti i za 250 onih koji će sami plaćati smještaj i ishranu.

Početkom avgusta JU Studentski centar Sarajevo objavio je konačne rezultate konkursa za prijem studenata u studentske domove za 2012/2013. godinu, a za nekoliko dana znat će se i rang-lista primljenih studenata, rekao je za Oslobođenje Emir Kadrić, direktor ovog centra.

"Ove godine imamo slobodnih kapaciteta, jer je HNK isključio studente da sudjeluju na konkursu za prijem studenata Univerziteta u Sarajevu za smještaj i ishranu po principu subvencije troškova. Zato smo ostavili mogućnost da, pored planiranog broja studenata, smještaj dobije i 250 samofinansirajućih", rekao je Kadrić.

Kriza povećava i cijene smještaja

Najavljena poskupljenja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te gasa će se, po njegovim riječima, reflektovati i na domove koji će biti prinuđeni korigovati cijenu usluga.

Kadrić je podsjetio da trenutno studenti za smještaj plaćaju po 119, dok kantoni subvencioniraju sa 189 KM.

"Ako se obistine najave, a volio bih da ne dođe do toga, bit ćemo prinuđeni da povećamo cijene smještaja. Ionako smo u dugovanjima prema dobavljačima, kantoni nam ne plaćaju redovno, tako da bi nova povećanja cijena samo produbila krizu u našoj ustanovi. U tom slučaju, nadležni bi trebali da naprave program zaštite studenata, tako da kantoni preuzmu veći dio tereta kako studenti to povećanje cijene ne bi osjetili previše, naveo je Kadrić.

Dugovi kantona

Kako je za Oslobođenje rekao Kadrić, postoje pomaci u otplati dugova, a to se naručito odnosi na Srednjobosanski kanton, sa kojim je dogovoren otplatni plan na trideset mjeseci.

Sa HNK, ističe on, nema nikakvih  pomaka, dok će ostali kantoni do početka nove školske godine morati izmiriti svoje obaveze koje iznose oko 700.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije