Raspisan tender za obnovu tvrđave Kastel

Radiosarajevo.ba
Raspisan tender za obnovu tvrđave Kastel


Delegacije Evropske unije
u Bosni i Hercegovini, na osnovu pripremljene dokumentacije, raspisala je tender za odabir izvođača radova na rehabilitaciji banjalučke tvrđave Kastel "Cjeline 9 - Istorijski muzej i istočno dvorište".

Grad Banja Luka je putem programa IPA 2011. dobio sredstva za rekonstrukciju i remodelaciju "Cjeline 9 - Istorijski muzej i istočno dvorište", u okviru tvrđave Kastel, za koji je u proteklom periodu započeo proces implementacije te izrađena dokumentacija za potrebe javne nabavke za izbor izvođača radova i nadzor nad izvođenjem radova.

Navedena dokumentacija je dobila saglasnost i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske.


Tvrđava Kastel u Banjoj Luci (Foto: Radiosarajevo.ba)

Radovi za koje se traži ponuda uključuju građevinske radove za kompletnu Cjelinu 9, i to: konstruktivnu stabilizaciju bastiona i zidova jugoistočnog dijela tvrđave, rekonstrukciju dijelova zidova i bastiona koji nedostaju u jugoistočnom dijelu tvrđave, restauraciju 'Kamene kuće', koja uključuje i zamjenu krovnog pokrova, te konstruktivnu stabilizaciju postojećeg poda i adaptaciju enterijera za novu namjenu - Istorijski muzej.

Rok za predaju dokumentacije je 11. decembar, a period za izvođenje radova je dvije godine od potpisivanja ugovora.

Početak radova planiran je za iduću građevinsku sezonu, navode u Odsjeku za razvoj, evropske integracije i investicije Administrativne službe Grada Banja Luka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije