Ramazanske nedjelje: Planinarenje i zajednički iftari na vidikovcu

Hajrija Avdić
Ramazanske nedjelje: Planinarenje i zajednički iftari na vidikovcu
Za planinara, vođu planinarske sekcije Sportsko-rekreativnog kluba "Bosna", Afana Abazovića, ramazan je bio povod za nešto o čemu mnogi pričaju s oduševljenjem.

Naime, na društvenim mrežama mnogi su se oduševili idejom koja se zove Šetnja do iftara. O čemu je riječ? 

Organizator, planinar Abazović iz Zenice, govori za Radiosarajevo.ba, kako se ta ideja rodila još prošle godine. S nekoliko bliskih prijatelja napravio je Facebook event, kojim je pozvao zainteresirane da se pridruže u jednoj laganoj prediftarskoj šetnji sa Vjetrenica (prijevoj između Zenice i Viteza) preko planine Kuber do vidikovca na Zenicu zvanog Kljun, onako, "za raju".

"Pozivu se odazvalo 45 osoba, što planinara, što ljubitelja prirode, što osoba zainteresiranih idejom, koje nemaju veze s planinarenjem. Šetnja je svima izuzetno godila (tri sata hoda kroz 'debelu hladovinu' šuma Kubera), a doček iftara na tom vidikovcu je nešto što i danas pamte", priča Abazović.

Ohrabren time, pravi i drugu Šetnju, dosta kraću i lakšu dionicu, na padine uzvišenja Zmajevac i njegov predivan vidikovac na Zenicu. Na taj poziv se odaziva 150 osoba, čak je i poduzeće javnog gradskog prijevoza angažiralo još jedan autobus da bi zainteresirane transportiralo do početne tačke Šetnje.

To ga je inspiriralo i motiviralo da i ove godine, tokom mjeseca ramazana organizira nove Šetnje do iftara. Organizator i planinar Abazović ove godine ucrtao je četiri staze, različitih težina koje idu s periferije grada Zenice do jednog od četiri vidikovca (Hamida, Kljun, Volovska Glava i Zmajevac).

"Termini su svake nedjelje tokom mjeseca ramazana (12. juni, 19. juni, 26. juni i 3. juli) u popodnevnim satima. Autobusima javnog prijevoza do početnih tačaka (naselja Klopče, Gornja Zenica, Vjetrenice i Kozarci), odakle se formira kolona i pristupa Šetnji do iftara, dok se ne dođe na, za tu etapu, određen vidikovac, gdje se zauzima pozicija, vadi pripremljeno jelo iz ruksaka, uputi dova (želja, molitva) Uzvišenom Bogu i dočeka ezan za akšam-namaz i nastupanje iftara.

Nakon objeda, pristupa se obavljanju akšam-namaza, 4. dnevne molitve muslimana, a onda se učesnici druže uz kahvu, saslušaju kratko predavanje, nakon čega se upute kućama", otkriva za Radiosarajevo.ba Abazović.

Ističe da ove godine, Šetnju do iftara podržava Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pa će svaki učesnik dobiti prigodan iftarski paketić s letkom koji govori o zdravstvenim aspektima ramazanskog posta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije