Radovi Andreja Đerkovića u časopisu TekstUra

Radiosarajevo.ba
Radovi Andreja Đerkovića u časopisu TekstUra

Izbor radova sarajevskog umjetnika Andreja Đerkovića objavljen je u posljednjem, četvrtom broju beogradskog stručnog časopisa za književnost, TekstUra.

TekstUra je strukovni časopis za književnost u školi namijenjen nastavnicima, stručnim saradnicima, bibliotekarima - profesionalcima koji su po prirodi svog posla zainteresovani za mjesto književnosti u srednjoškolskom/ gimnazijskom obrazovanju.

Časopis je na naslovnoj strani i na nekoliko stranica objavio osam Đerkovićevih radova među kojima su Missing9.11., ImageNATION, The Star-Spangled Banner,88 ruža za Druga Tita kao i fotografije iz ciklusa DUM DUM, a izbor je napravio akademski umjetnik Asim Đelilović, zadužen za likovno i grafičko oblikovanje ovog znakovitog časopisa.


Naslovnica časopisa TekstUra

“Likovni prilozi i u ovom broju slijede ideju Teksture da dobra umjetnost može/mora da preispituje ustaljene i lako prihvaćene vrijednosti i da nas podsjeća na našu odgovornost u vremenu u kojem živimo. Radovi Andreja Đerkovi ća iz tog ugla bave se suvremenim trenutkom (naslovna strana), kao i promjenama u našoj nedavnoj prošlosti (performans u Muzeju istorije Jugoslavije)”, napisala je Ružica Marjanović, glavna urednica časopisa.

Andrej Ðerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Završio Školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Samostalno izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Makedoniji, Turskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Belgiji i Gruziji. Jedan je od osnivača Kolekcije ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo. Član ULUPUBIH. Član Međunarodne Federacije Fotografske umjetnosti (FIAP). Član Švicarske Asocijacije Fotografske umjetnosti (PHOTO SUISSE). Živi u Ženevi i Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije