Radost u Ketenovićima: Semiha Borovac posjetila prvu povratničku bebu

Fena
Radost u Ketenovićima: Semiha Borovac posjetila prvu povratničku bebu
U mjestu Ketenovići kod Sokoca nedavno je rođena prva beba nakon rata u povratničkoj porodici u tom dijelu BiH.

Roditelji Elvis i Melisa Hamzić su 23. oktobra dobili kćerku Lejlu. Bave se stočarstvom i žive isključivo od vlastitog rada. Elvis se sa ocem Edhemom u Ketenoviće vratio 2001. godine, do kada su bili u izbjeglištvu u Kaknju.

Elvis je novinarima kazao da do sada nije imao nikakvu pomoć kao povratnik, ali da je nedavno potpisao ugovor o sufinansiranju sa Federalnim ministarstvom za raseljene osobe i izbjeglice, za nabavku prikolice za traktor i grablji za sijeno.

Iako ima šestero braće i sestara, jedini se odlučio vratiti u svoje rodno mjesto i tu zasnovati porodicu, dok njegova supruga Melisa kaže da joj je lijepo u Ketenovićima.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je posjetila Hamziće i naglasila da je ta povratnička porodica svojim sredstvima uz skromnu donaciju obnovila kuću još 2000. godine u želji da žive u svom rodnom kraju.

Istakla je da je porodica Hamzić dobar primjer za ostale povratnike, dodajući da se uvijek iznađe način za povratak, ukoliko postoji želja. Iako su svi nezaposleni, naglasila je ministrica Borovac, svojim ličnim radom uspijevaju da svoj život učine ljepšim i ugodnijim. 

"Rođenje male Lejle znači i nastavak života, a mi ćemo nastojati i dalje da pomažemo ovu porodicu", poručila je ministrica Borovac.

U mjestu Ketenovići kod Knežine je prije rata bilo oko 60 domaćinstava, čiji su se članovi bavili stočarstvom ili radili u nekoj od obližnjih fabrika. Danas u Ketenovićima ima samo šest domaćinstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije