Radnici ZOI '84 ispred zgrade Vlade KS: Gladni smo!

Radiosarajevo.ba
Radnici ZOI '84 ispred zgrade Vlade KS: Gladni smo!
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Osvježeno u 11:20

Radnici preduzeća ZOI '84 okupili su se jutros ispred Olimpijske dvorane Juan Antonio Samaranch u Sarajevu odakle su krenuli do zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosa prema ovom kantonalnom preduzeću.

Predsjednik Sindikata KJP ZOI'84 Alija Hodžić rekao je za Radiosarajevo.ba da su ovi protesti mogli biti odgođeni da su na jučerašnjem sastanku predstavnici Vlade KS imali malo razumjevanja za stanje u kojem se nalazi ovo preduzeće.

Oni su, podsjećamo tražili od Vlade KS pozajmicu od 2,5 miliona KM  .

"Mi bismo od tih para podijelili najmanje dvije plate i uplatili zdravstveno osiguranje radnicima, a ostalo bismo uložili u infrastrukturu i poboljšanje usluga za naše korisnike", rekao nam je Hodžić i dodao da bi pare koje traže od Vlade vraćali upravo kupovinom ulaznica za događaje koje organizuje ZOI '84.

Ispred zgrade Kantona Sarajevo okupilo se oko 150 radnika ovog preduzeća, a kojima su se pridružili i članovi porodica.

Mogle su se čuti parole Izađite da nas ubijete, ako nam nećete pomoći, Gladni smo i Hoćemo plate.

"Ako ne dobijemo pozitivne reakcije iz Vlade mi ćemo biti primorani da zatvorimo vrata Zetre i za Evropsko judo prvenstvo kojem je Sarajevo domaćin", rekao je Hodžić i predao zahtjeve na protokol 

Oni očekuju da će im se neko iz Vlade, čija je sjednica u toku, obratiti.

"ZOI '84 je preduzeće koje bi trebalo puniti budžet, a ne da se subveniše. Napravljen je niz pogrešnih poteza i danas ta kompanija ima višemilionske dugove", rekao je Elmedin Konaković.

On je dodao da su jako male šanse da se iznađu sredstava koja traže radnici, ali da bi Skupština KS trebala hitno zasjedati o ovom problemu.

"Treba govoriti o svim problemima, i o sistemtizaciji koja nije izvršena, a primaju se novi radnici", rekao je Konaković.

Protesti su završeni oko 11 sati, nakon što je jednom od radnika pozlilo, te  je intervenisala Hitna pomoć. Alija Hodžić rekao je kako ne može dovesti u situaciju da još nekom od radnika pozli, ali je istakao da će se radnici vratiti pred zgradu Vlade KS u ponedjeljak zajedno s radnicima drugih kantonalnih preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije