Radnici Sarabona nisu iznenađeni optužnicom, ali su razočarani: Trebalo je 19 godina

M. Rener Smajović
Radnici Sarabona nisu iznenađeni optužnicom, ali su razočarani: Trebalo je 19 godina
Foto: Arhiv/RSE / Radnici Sarabona održali brojne proteste

Bivše radnike fabrike slatkiša „Sarabon“ iz Sarajeva, koja je propala nakon privatizacije, nije iznenadilo podizanje i potvrđivanje optužnice zbog nezakonitih radnji u predstečajnom postupku, ali su razočarani što se sve desilo nakon 19 godina.

Optužnica je potvrđena protiv direktora i suvlasnika firme Vahidina Čomora, te tadašnjeg predsjednika Skupštine dioničara Asima Vlajčića, koji je kasnije bio i jedan od predstavnika radnika.

Sarabon - undefined

Foto: Akta.ba: Sarabon

Fabrika „Sarabon“ privatizovana je 2000. godine. Uprkos brojnim upozorenjima radnika na nepravilnosti, Agencija za privatizaciju KS je prvo utvrdila da je kupac ispunio svoje obaveze iz ugovora. Šest godina kasnije Agencija ipak kaže da kupac nije ispunio obavezu ulaganja pa je s njim raskinula ugovor. No bilo je kasno s obzirom na to da je proizvodnja već stala i otvoren je stečaj.

I kasnije su godinama radnici na brojnim protestima tražili svoja prava, borili se da firma ponovo počne raditi i pokušavali dokazati kriminal.

„Na očigled države, vlasti, svih, firma je opljačkana, a otvoren je stečaj i to lažan jer je bila veća vrijednst kapitala od potraživanja pa je stečaj došao kao cirkus. Ja još potražujem svojih 48 plaća i doprinosa, a trebam u penziju“, kazao nam je jedan od bivših radnika „Sarabona“, fabrike koja je bila gigant i imala čak 352 svoja proizvoda.

Abid Šarić, koji je u to vrijeme bio ministar privrede Kantona Sarajevo, za Radiosarajevo.ba je prokomentarisao da je načuo da je stečajni postupak obustavljen i da se vodi istraga.

Neka se utvrdi svačija odgovornost“, kratko je dodao Šarić.

Iz Tužilaštva KS su, podsjetimo, saopćili da je optužnica podignuta nakon kompleksne istrage.

Propali Sarabon: Potvrđena optužnica protiv Vahidina Čomora i Asima Vlajčića

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv Vahidina Čomora, nekadašnjeg generalnog direktora i suvlasnika Tvornice čokolade „Sarabon", i Asima Vlajčića, predsjednika Skupštine dioničara preduzeća. Optuženi su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Prema navodima iz optužnice, Čomor se tereti da je od 2000.

Optuženi Čomor i Vlajčić terete se za zloupotrebu položaja ili ovlasti, u periodu od 2000. do 2005. godine. Dakle od vremena privatizacije pa skoro do njenog raskida.

Čomor se tereti da je bez saglasnosti dioničara digao kredit od 2,6 miliona KM i založio nekretnine u vrijednosti većoj od 20 miliona KM, među njima i one u vlasništvu Kantona Sarajevo. Kredit nije isplaćen.

Također, tereti se da je 2002. godine zaključio ugovor o pozajmici samom sebi. Ugovor je potpisao njegov brat kao predsjednik Nadzornog odbora „Sarabona“. Novac je isplaćen Vahidinu Čomoru, a Vlajčić je potom potpisao odluku kojom se pozajmica otpisuje. Riječ je o pozajmici u iznosu od 314.715 KM.

Kontaktirali smo i Vlajčića, ali se trenutno nalazi u bolnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije