'Radnici GRAS-a su gladni i žedni'

Radiosarajevo.ba
'Radnici GRAS-a su gladni i žedni'
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Najavljeni mirni protesti radnika GRAS-a ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo protekli su uz gromoglasne zvižduke i skandiranje ''Bubice, ubice Grasa'', ''Ubili ste Gras, pobijte i 1.740 porodica''.

Današnji dvosatni protesti su završeni bez incidenta, a najavljeni su i u naredna dva dana. Ukoliko Vlada KS ostane pasivna do 16. maja stupaju u generalni štrajk. 

Radnici i njihove porodice okupili su se zbog neuključivanja Vlade u rješavanje problema ovog preduzeća. 

"Glavni razlog ovog skupa je što su radnici gladni i žedni", naglasio je predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Adnan Himzanija, dodajući da od "gospode koja sjedi u Vladi KS" zahtijevaju da državi plate porez što je sramotno i što je to jedinstvena situacija u svijetu. 

Himzanija je kazao da iza skupa stoje oni koji nemaju šta da jedu te da protesti nemaju nikakvu političku pozadinu. 

"Bubicu niko nije krivio dok nije dao 12 linija bez odobrenja Skupštine, bez ikakve uloge GRAS-a", dodao je Himzanija.

Komentarišući otkaze, Himzanija je naveo da će GRAS sedam nezakonitih otkaza i 400 predotkaza koštati više od 450.000 KM

Predstavnici ove firme pozivaju Vladu da mirnim putem pokušaju riješiti dugogodišnje probleme GRAS-a. 

Čekajući Sarajevo Business Forum

Gledajući na prestojeći Sarajevo Business Forum 2013 zamjenik predsjedika sindikata GRAS-a Amir Muminović je kazao da investitori trebaju da vide u kakvom je stanju kanton i država te da ne funkcionise sve kako treba i da se gasi jedna od mnogih državnih firmi te da je došao red i na komunalnu privredu. 

"Očekujemo da Vlada počne poštovati odredbe koje je donijela. Mi imamo niz odredbi od premijera i ministara od kojih dio da se ispoštuje GRAS ne bi bio u ovoj situaciji", dodao je Muminović.
 
U ranijoj izjavi za Fenu Premijer Vlade Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao je da u četvrtak u Sarajevo dolazi pet najjačih investicijskih fondova u svijetu osim Amerike. Zeljković je poručio i da ponavljanje haosa u javnom gradskom prevozu neće tolerirati, podsjećajući da je u posljednjih manje od tri mjeseca ovo preduzeće imalo tri štrajka. 

Muminović je naveo da ukoliko dođe do generalnog štrajka, sindikat komunalne privrede će organizovati štrajk u skladu sa zakonom i da u tom slučaju dio vozila neće raditi, a koji dio to će odlučiti arbitraža, mirovno vijeće i sudski organi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije