Radnici GRAS-a ponovo protestovali

Radiosarajevo.ba
Radnici GRAS-a ponovo protestovali
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Radnici GRAS-a koji su danas protestvovali ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo razišli su se oko 16.45 sati, javlja Fena.

Prethodno je predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH Adem Šerak obavijestio radnike da će ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica sutra ujutro sastati sa sindikalcima GRAS-a kako bi razgovarali o problemima radnika tog preduzeća.

"Mi smo uvijek za razgovor, jer mi smo građani i borci ovog kantona koji su sačuvali zgradu u kojoj je danas Vlada. Radnici GRAS-a pet godina nisu primili bruto platu, isplate nam topli obrok pa za 15 dana dio plate, ne uplaćuju nam rate kredita i promjena te prakse je minimum naših zahtjeva", izjavio je nakon protesta Predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u Adnan Himzanija.  

Zamjenik predsjednika Sindikata GRAS-a Amir Muminović istakao je da oni već sedam godina traže iste stvari, a to je da preduzeće bude u stanju da obavlja svoju djelatnost i da radnici budu plaćeni kako je predviđeno ugovorima.

"Naše dostojanstvo je narušeno, zadnje tri i po godine ne možemo da se liječimo, a radnička prava su zgažena i firma propada. Zadnjih sedam godina smo upozoravali sve vlade koje su prošle kroz ovu zgradu na probleme GRAS-a, ali svi su "gurali probleme pod tepih" i sad je to kuliminiralo", kazao je Muminović.

Naglasio je da će, ako Vlada KS bude imala dobre volje kao što imaju radnici GRAS-a, ta firma biti onakva kakva i treba da bude.

Bubica: GRAS bi trebao pod stečaj

Pred zgradom Kantona danas je protestvovalo više od 600 radnika GRAS-a, nezadovoljnih odnosom Vlade prema ovom preduzeću.

'Radnici GRAS-a su gladni i žedni'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije