Radnici Aluminija: Ako u januaru ne budemo na poslu, izlazimo na ulice

Radiosarajevo.ba
Radnici Aluminija: Ako u januaru ne budemo na poslu, izlazimo na ulice
Foto: Arhiv / Protest radnika 'Aluminija'

Ako postoji realna ponuda da se već tokom januara vratimo na radna mjesta, neko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena, navedeno je u saopćenju radnika „Aluminija“ Mostar.

„Prema našim saznanjima, ponuda „Abraham grupe“, o kojoj će Nadzorni odbor odlučivati u ponedjeljak, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije na što se pozivaju čelnici Vlade FBiH. Pokretanje ljevaonice ni u kojem slučaju ne iziskuje veće količine električne energije“, ističu radnici ovog nekadašnjeg mostarskog giganta.

Dodaju da će više od 350 njih ovih dana dobiti otkaze i ne znaju hoće li se ikada vratiti na radna mjesta u Aluminiju. 

Navode da im uprava, NO i odgovorne političke strukture trebaju odgovoriti i kakav je plan ako se odbije ponuda investitora koji su zainteresirani za pokretanje proizvodnje u „Aluminiju“, da li uopće postoji neki drugi plan ili je „u centrima moći već donesena odluka da se radnici otjeraju, a kasnije tvornica preda u ruke, najam domaćim mešetarima kada se stvari ohlade“.

„Mi radnici Aluminija nismo digli ruke od naše tvornice! Loše politike koje su upravljale tvornicom godinama neka podnose račun pravosudnim tijelima. Oni koji blokiraju nastavak rada tvornice iz samo njima poznatih razloga, morat će nama podnijeti račun. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima, bit ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava“, upozorili su uposlenici „Aluminija“.

Istakli su da su trenutni, ali i bivši radnici ove fabrike i njihove porodice spremni tražiti istinu na ulicama.

„Želimo da prestane ova agonija jer djelatnici nisu krivi, i da nam se omogući da zarađujemo za život. Dosta nam je čekanja i igranja s našim sudbinama“, naveli su u pismu potpisanim sa „ogorčeni djelatnici Aluminija“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije