Radiosarajevo.ba u Neumu: Očekuje se invazija domaćih gostiju

J. M.
Radiosarajevo.ba u Neumu: Očekuje se invazija domaćih gostiju

Bh. turistički radnici i predstavnici vlasti godinama su s manje ili više uspjeha pokušavali domaćim turistima približiti Neum kao jedini izlaz BiH na more.
A onda je to mnogo efikasnije učinila jedna mjera susjedne Hrvatske: Odluka tamošnjih vlasti da zbog pandemije koronavirusa svi koji dolaze iz BiH moraju u 14-dnevni karantin "osudila" je Bosance i Hercegovce na Neum.

Kakva je situacija u jedinom bh. primorskom gradiću? Domaći turisti koji su i dosada preferirali Neum, i ranije rezervirali smještaj u ovom gradu, sada s "guštom" gledaju i slušaju informacije o nebrojenim upitima za slobodnim apartmanima i to od onih koji su ranije nerijetko podrugljivo opisivali "Bh. rivijeru" i one koji tamo ljetuju.

"Da, imamo mnogo upita, telefoni stalno zvone", kaže nam nekoliko vlasnika apartmana u Neumu koji tako potvrđuju riječi Davora Krešića, predsjednika Udruženja turističkih radnika Neuma.

neum_03.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

"Svima nama koji živimo u pograničnim predjelima uvođenje samoizolacije poprilično komplicira situaciju, ali ćemo svakako mi koji radimo u turističkom sektoru ovo iskoristiti poslovno. Već nam pristižu rezervacije, dosta je kapaciteta i rezervisano tako da pozivamo sve one koji misle ljetovati u Neumu da požure", kazao je Krešić u četvrtak za Radiosarajevo.ba.

Neumska realnost, odnosno broj turista, "proporcionalan" je odluci hrvatskih vlasti: U utorak nije bilo mnogi ljudi na plažama, u srijedu tek malo više, da bi se situacija preokrenula u četvrtak kada je počela važiti odluka Vlade u Zagrebu. Drugim riječima, za vikend bi u Neumu moglo biti kao u košnici.

Ovo najbolje mogu ilustrovati brojke s gradske plaže Jazine. U utorak smo u udarnom terminu izbrojali 10-ak parkiranih automobila, u srijedu je bilo oko 25 vozila, u četvrtak već 40.

neum_06.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

"Treba bit pošten pa reći da u Neumu nikada u junu nismo imali previše gostiju. Zahvaljujući domaćim gostima i odluci Vlade Hrvatske mogli bi održati uobičajene brojke i u julu i augustu, ali problem je totalna neizvjesnost. Ništa se ne može planirati, mjere se donose preko noći, ko zna šta nas čeka", govore nam vlasnici apartmana, napominjući da je najveća šteta za njih otkazivanje rezervacija gostiju iz Slovenije koji su posljednjih godina otkrili bh. izlaz na more.

Potpuno drugačija situacija je u neumskim hotelima koje u normalnim okolnostima u 95 posto slučajeva pune inostrani gosti. Vidljivo je to na plaži ispred Grand Hotela Neum na kojoj se, za razliku od prethodnih godina, ne mogu čuti strani jezici. I ovdje je domaćih gostiju svakim danom sve više, dok je na plaži u Tihoj luci, okruženoj brojnim apartmanima, skoro dostignuta "ljetna špica".

neum_07.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Ipak, ima i onih u Neumu koje je teško pogodila odluka o "suspenziji" ulaska u Hrvatsku putnika iz BiH. Na magistrali je dramatično opao broj vozila iz Hrvatske (ne samo iz Hrvatske) koja su prolazila kroz Neum, što se osjeti u prometu brojnih trgovina uz cestu.

"Za nas je ovo katastrofa, promet je drastično opao. Mi živimo od magistrale", kaže nam vlasnik jednog supermarketa uz cestu tražeći da ostane anoniman.

Malo dalje, na izlazu iz Neuma, skoro nadrealna slika za sve one koji poznaju zbivanja u ovom gradu. Ispred čuvenog Hotela-restorana Orka u četvrtak predveče nije bilo nijednog turističkog autobusa, samo 10-automobila, svi sa bh. tablicama.

neum_05.jpg - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

U normalnim okolnostima Orka je nezaobilazno mjesto za zaustavljanje skoro svih autobusa koji idu u i iz Dubrovnika, ali i mjesta na crnogorskom i albanskom primorju.

Tako u Neumu prolazi početak nikad neizvjesnijeg ljeta. Prava invazija domaćih gostiju tek se očekuje, no u zraku visi mnogo pitanja, prije svega koliko dugo će ostati mjere Vlade Hrvatske.

I ono još važnije: Da li će i koliko dugo Neumljani moći održavati savršenu epidemiološku situaciju. Neum je jedan od rijetkih bh. gradova u kojem nije zabilježen nijedan slučaj zaraze virusom Covid-19, pa je logično pretpostaviti da se rizik povećava s dolaskom velikog broja turista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije