Radio Sarajevo dodjeljuje nagradu 'Sound of MESS'

Radiosarajevo.ba
Radio Sarajevo dodjeljuje nagradu 'Sound of MESS'

I ove godine, Radio Sarajevo će, kao dugogodišnji medijski pokrovitelj Međunarodnog teatarskog festivala MESS, dodijeliti nagradu Sound of MESS, koju je i osnovao prije tri godine.

Nagrada Sound of MESS dodjeljuje se za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru, za „auditivnost pozornice, muzikaliziranje pozorišnog izraza, ili muzikom generisanu predstavu“, a kojom se skreće pažnja na značaj koji muzika ima u pozorišnoj predstavi.

Nagradu Sound of MESS čini Ptica, rad u kombiniranoj tehnici akademskog kipara Fikreta Libovca.

Na 49. MESS-u koji je održan 2009. godine, ovu nagradu je dobila predstava No Shadows Lalish Teatera iz Beča, autorskog dvojca koji su činili Shamal Amin i Nigar Hasib. Naredni, 50. MESS nije bio takmičarskog karaktera, te tom prilikom nije dodijeljena ni jedna nagrada, pa tako ni ova, dok je prošle godine, na 51. festivalu MESS, nagradu Sound of MESS dobila predstava Radio Muezzin, reditelja Stefana Kaegija.

Ovogodišnji, 52. MESS, obilovao je predstavama u kojima je zvuk korišten na inovativan način, a konačna odluka žirija o pobjedničkoj predstavi saznat će se na večerašnjoj dodjeli nagrada Festivala.

O nagradi odlučuje žiri u sastavu:

Mladen Ovadija, dramaturg, docent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, na predmetu radiofonska dramaturgija
Tamara Zablocki, novinarka portala Radiosarajevo.ba
Vesna Andree Zaimović, muzikologinja, izvršna urednica portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije