Racionalno s vodom u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Racionalno s vodom u Sarajevu!

Zbog dužeg sušnog perioda i izuzetno visokih temperatura vazduha koje proteklih dana prelaze 35 ºC, enormno je smanjen dotok vode sa izvorišta u rezervoare KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK).

Srebrenica od danas bez vode

Također, građanima se sugeriše da izbjegavaju zalijevanje zelenih i obradivih površina, punjenje bazena, pranje auta i slično, jer će time onemogućiti uredno snabdijevanje vodom svih potrošača na području Kantona Sarajevo

„S obzirom na to da se prema najavama meteorologa i narednih dana očekuju tropske vrućine i nastavak sušnog perioda, apelujemo na građane da racionalno troše pitku vodu, te da je koriste samo za održavanje osnovnih životnih i higijenskih potreba“, saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Gubici vode 67 posto

Kako su za portal Radiosarajevo.ba istakli iz Službe za javnošću ViK-a, redukcija, tj. noćno obaranje pritiska (vode) u određenim dijelovima grada nastavit će se i dalje, a teško je prognozirati što bi se u konačnici moglo desiti. Očekivanja, zasad, nisu dobra...

Naime, veliki problem u VIK-u predstavlja izuzetno loša vodovodna mreža u Sarajevu o čemu najbolje svjedoči podatak da gubici vode iznose nevjerovatnih 67 posto!

Koliko smo uspjeli doznati, Vlada Kantona Sarajevo još ne razmatra početak sanacije vodovodne, ali i kanalizacione mreže u glavnom gradu. Istovremeno, hidromehanička i elektro-oprema su nepouzdane zbog starosti i otpisane u procentu od 82 posto; rezervoar je za 30 posto manji u odnosu na potrebe.

Podsjećanja radi, u periodu od 1997. do 2008. u mrežu je trebalo uložiti 300 miliona KM. Do danas nije uložena niti jedna marka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije