Putovanje u prošlost i budućnost Sarajeva: Uključite se u jedinstven umjetnički projekt

Radiosarajevo.ba
Putovanje u prošlost i budućnost Sarajeva: Uključite se u jedinstven umjetnički projekt

Četvero putnika kroz vrijeme spremno je da se u mislima prepusti jednom posebnom vremeplovu. Uz pomoć moderatorice – psihologinje, oni će, kroz proces vođene imaginacije, zaploviti u prošlost Sarajeva. Svoja iskustva će nakon "plovidbe" izraziti kroz crtež i riječi

Putnici su isključili svoje mobilne telefone, udobno se smjestili u naslonjače, opustili se, zatvorili oči i koncentrirali se na duboko disanje. Moderatorica daje uputstva:    

„Zamislite neko mjesto u Sarajevu sa kojeg biste rado krenuli u prošlost... Zamislite sebe na tom mjestu... Šta vidite ispred vas? Šta čujete? Kakve su boje? Ima li ljudi, životinja? Obratite pažnju na detalje...“

Slijedeći upustva, putnici kroz vrijeme šetaju Sarajevom i zamišljaju prizore. 

Na znak moderatorice uputit će se prema budućnosti. Kako će izgledati glavni grad BiH za dvadest ili dvjesto godina? 

Svjedočenja o vremenima koja možemo samo zamišljati 

Ovo je samo dio jedinstvenog umjetničkog projekta koji se tokom mjeseca aprila događa u sarajevskoj galeriji Duplex/100m2. 

Njemački umjetnički dvojac Horner/Antlfinger osmislili su ovaj koncept s ciljem prikupljanja intimnih svjedočenja o vremenima koja možemo samo zamišljati. 

Zapise, iskaze i crteže putnika kroz vrijeme, umjetnici će sakupiti u kolekciju koja će na kraju mjeseca biti izložena u Galeriji. 

Iz prve ruke: 

Naša novinarka prisustvovala je jednoj od seansi putovanja i doživjela jedinstveno iskustvo. U mislima se vratila najprije na područje Marijin-Dvora i svojim očima gledala proces izgradnje Zemaljskog muzeja i kasarne, sadnju drveća na Vilsonovom šetalištu, zelenu površinu na kojoj su u desetljećima koja su uslijedila izgrađeni Filozofski fakultet, Parlament, Holiday Inn, Unitic, škola, trgovački centri. Potom je otplovila u 16. stoljeće na Baščaršiju i posmatrala kako se gradi Husrev-begova džamija. 

Njeni saputnici imali su različita iskustva. Jedna od prisutnih osoba vratila se u nedavnu prošlost, u ratno Sarajevo, dok se druga osoba vratila u vrijeme bosanskih kraljeva. 

Zanimljivo je da su sva četiri putnika kroz vrijeme koji su bili prisutni uz našu novinarku, zamislili lijepe slike budućnosti. Mada, kako nam je rekla jedna od moderatorica, u drugim skupinama je bilo i onih koji su zamišljali Sarajevo u postapokaliptično vrijeme. 

Projekt još uvijek traje i na raspolaganju je nekoliko slobodnih mjesta za putovanje kroz vrijeme. 

Ukoliko želite sudjelovati, prijavite se na Duplex100m2.com  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije