Pustite Divjaka da se vrati u BiH

Radiosarajevo.ba
Pustite Divjaka da se vrati u BiH
/ FOTO: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Ispred ambasade Republike Austrije usrijedu se okupilo dvjestotinjak građana Sarajeva, među kojima brojni umjetnici, kulturni radnici i intelektualci. 

Došli su na pozivi redatelja Harisa Pašovića kako bi svojim prisustvom i potpisom uputili poruku austrijskim vlastima da puste Jovana Divjaka da se vrati u BiH. 

Kako stoji u pismu koje je do kraja skupa potpisalo oko dvije stotine građana,  “odugovlačeći proceduru, Republika Austrija sprječava i politizira povratak Jovana Divjaka u Bosnu i Hercegovinu. Budući da ne postoje međunarodne potjernice za ovim građaninom Bosne i Hercegovine, tražimo da se Jovanu Divjaku odmah omogući povratak u našu zemlju.”

Pašović je u svojoj izjavi za Radio Sarajevo rekao da se nada da će ova inicijativa ohrabriti domaće političare, parlamentarce, političke partije i vlast države, jer ne postoji pravni razlozi zašto se Divjak još uvijek zadržava u Austriji. 

Na vijest o okupljanju, Divjak je jučer uputio pismo organizatorima skupa u kojem izražava svoj ponos što je građanin Sarajeva. Pismo možete pročitati ovdje

Među okupljenima bili su Zdravko Grebo, Dino Mustafić, Aida Begić, Jasmila Žbanić, Ermin Bravo, Nerzuk Ćurak, Besim Mehmedić, Segmedina Srna, Nedžad Fazlija, Nada Đurevska, Senka i Almir Kurt, Dunja Blažević, Miro Lazović, Ognjenka Finci, Irma Alimanović, Brano Jakubović, Nedim Babić, Slaviša Mašić... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije