Pukovnik ruske vojne obavještajne službe dolazi u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Pukovnik ruske vojne obavještajne službe dolazi u Sarajevo
Foto: Žurnal / Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu

Ruska Federacija namjerava u svoju sarajevsku ambasadu, kao vojnog atašea, poslati Vladislava Vitalyevicha Filippova, diplomatu koji je u martu prošle godine, nakon slučaja Skripal, protjeran iz Albanije, saznaje Žurnal.

O svojim namjerama Rusi su, zvanično, obavijestili bh. vlasti u julu ove godine kada su zatražili saglasnost za imenovanje Filippova na poziciju vojnog i vazduhoplovnog atašea u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Filippov ima čin pukovnika u vojsci Ruske Federacije. Prema pisanju ruske agencije Sputnjik, on je bio jedan od dvojice ruskih diplomata koji su u martu prošle godine protjerani iz Albanije nakon slučaja “Skripal”.

“Ministarstvo vanjskih poslova Albanije pozvalo je na razgovor ruskog ambasadora Aleksandra Karpušina. Saopćili smo mu da dvoje ruskih diplomata treba da bude protjerano iz Albanije, jer njihove akcije ne odgovaraju njihovom diplomatskom statutu”, navedeno je u saopćenju za javnost Ministarstva vanjskih poslova Albanije objavljenom 26. marta 2018. godine.

Tamošnji mediji su objavili da je, osim Filippova, iz Albanije protjeran i prvi sekretar ruske ambasade Aleksej Balašov. Obojica se dovode u vezu sa ruskom vojnom obavještajnom službom GRU čiji su operativci odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije. Skripali su otrovani u engleskom gradu Salisburyu, a nakon toga je uslijedilo protjerivanje brojnih ruskih diplomata iz članica NATO-a. Kao odgovor na slučaj Skripal, Albanci su protjerali Filippova i Balašova, prenosi Žurnal.

Vladislav Vitalyevich Filippov dugogodišnji je oficir ruske vojske. Vojnu karijeru je započeo 1995. godine, a bio je i zamjenik komandanta padobransko-desantnog puka u Sjevernokavkaskom okrugu u Rusiji. Od 2009. do 2012. godine je bio pomoćnik vojnog atašea u Ambasadi Ruske Federacije u Sjevernoj Makedoniji, da bi 2014. godine bio "prekomandovan" u ambasadu u Tirani. Tamošnje sigurnosne agencije su utvrdile da je Filippov često putovao u Bugarsku gdje je imao kontakte sa drugim ruskim obavještajcima.

Bugarska protjerala ruskog diplomatu zbog špijunaže, vojni ataše nije dobio vizu

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske potvrdilo je da je jedan ruski diplomata proglašen personom non grata i protjeran iz te zemlje. Riječ je o prvom sekretaru u ruskoj ambasadi u Sofiji, a diplomata je protjeran zbog optužbi za špijunažu. Navedeni diplomata je sa porodicom već napustio Bugarsku, saopćeno je iz MVP Bugarske.

Upravo su u srijedu bugarske vlasti saopćile da je “odlazećem vojnom atašeu u Ambasadi Rusije u Sofiji odbijena viza”. Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske je dan ranije protjeralo još jednog ruskog diplomatu zbog umiješanosti u špijunažu. Obojica protjeranih ruskih diplomata iz Bugarske imali su kontakte sa Filippovim prije nego je on zvanično protjeran iz Albanije.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije