Ptice i ribice i dalje najpopularniji kućni ljubimci u ZOO Centru

S. H.
Ptice i ribice i dalje najpopularniji kućni ljubimci u ZOO Centru
ZOO centri ni danas nisu izgubili na popularnosti.

U potrazi za kućnim ljubimcima u ZOO Centar i dalje najčešće dolaze djeca s roditeljima, rekla je za Radiosarajevo.ba uposlenica ZOO Centra na Grbavici Dženita Mešanović.

Najčešće se kupuju ptice i ribice, a u ponudi ZOO Centar ima još i glodare.

Cijene kućnih ljubimaca su povoljne. U zavisnosti od vrsta ribica, možete ih kupiti po cijeni od 2 do 6 KM, a omiljene zlatne ribice koštaju 5 KM.

Nekada se u ovom ZOO Centru mogla kupiti i kornjača, ali danas ih više nema. Kako nam je rekla Mešanović, neće ih ni nabavljati.

Papagaji se mogu nabaviti po cijenama od 20 do 120 KM. Najjeftinije su tigrice koje koštaju 20 KM, nimfe su 60, prelijepi i energični rosen callsi koštaju 50 KM, a šarena rozela s prijatnim glasom je najskuplja i košta 120 KM.

Glodari su manje popularni, ali i dalje traženi, stoga se mogu nabaviti po cijenama od 15 do 50 KM. Hrčci koštaju 15 KM, zamorci 25, a patuljasti kunići 50.

Kompletna oprema za sve životinje može se nabaviti u ZOO Centru. Akvarijumi koji uz sebe zahtijevaju filtere, grijače i drugu popratnu opremu koštaju od 140 do 240 KM, a kavezi za ptice i glodare koštaju od 20 do 200 KM. Najjeftiniji kavez za glodare košta 32 KM.

Kako nam je ispričala Mešanović, nema životinje za koju se može reći da zahtijeva najmanje brige, ali se može reći da je od ponuđenih najlakše održavati ribice, a najteže ptice.

Naime, čak i ako kupite ribe u kugli morate paziti na sve: da voda odstoji jer ne smije biti hlorisana, da se kugla ne smije prati, morate paziti na ishranu ribice, a to se odnosi i na druge životinje.

Ptice su najzahtijevnije jer oko njih ima najviše posla na održavanju čistoće.

Iako posjeduju kompletne programe hrane za pse i mačke, ove ljubimce nisu u mogućnosti ni držati zbog zakona koji to više ne dozvoljava.

Nedavno je ZOO Centar otvorio poslovnicu i u sarajevskom SCC-u gdje zainteresirane očekuje ista ponuda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije