Psa posjeduje gotovo 13.000 domaćinstava u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Psa posjeduje gotovo 13.000 domaćinstava u Sarajevu

Istraživanje provedeno za potrebe Dogs Trust BH pokazuje da na području grada Sarajeva nekih 12.992 domaćinstva posjeduju barem jednog psa.

Istraživanje je provedeno tokom ljeta 2013. u mjesnim zajednicama kroz mjesne zajednice u četiri gradske opštine.

Od navedenog broja domaćinstava, njih oko 8 posto posjeduje više od jednog psa. U samo 17 posto domaćinstava obuhvaćenih istraživanjem psi su sterilisani.

Ovaj podatak potvrđuje potrebu za punu primjenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i potvrđuje stav da su upravo neodgovorni vlasnici pasa izvor problema sa napuštenim psima u BH gradovima.

Rezultati istraživanja pokazuju i da su 62 posto pasa u domaćinstvima mužjaci, a preovladavaju psi starosti između 3 i 5 godina.

Dogs Trust je ohrabren činjenicom da je u preko 18 posto domaćinstava način pribavljanja psa bio putem usvajanja sa ulice ili iz skloništa za životinje.

Usvajanje iz skloništa je važan korak u uspostavi sveobuhvatnog sistema upravljanja psećom populacijom i Dogs Trust će nastaviti sa njegovom promocijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije