"Prvo se pojavio strah, strašan strah" - Kako je počela priča o Gospi u Međugorju?

Radiosarajevo.ba
"Prvo se pojavio strah, strašan strah" - Kako je počela priča o Gospi u Međugorju?
Ukazanje Gospe u Međugorju jedna je od najvećih paradigmi u Bosni i Hercegovini, koja je istovremeno privukla mnoštvo štovalaca, ali i onih koji ističu kako je takav fenomen prosto nemoguć i nevjerovatan.

Ipak, najinteresantniji detalji o tome kako je zaista počela priča o ukazanju Gospe u Međugorju malo su poznati u široj javnosti. Sve je počelo još, sada već davne, 1981. godine, tačnije 24. juna te godine, kada je šestero djece na predjelu zvanom Podbrdo vidjelo divnu, mladu ženu s djetetom u naručju, prenosi portal Medjugorje.hr.

"Prvog dana ukazanja mi smo se prestrašili i pobjegli, tako da je naš prvi pravi susret s Gospom, kad smo razgovarali i molili skupa, bio 25. Sama Gospa je rekla da obljetnica bude 25. juna", kaže jedna od vidjelica Ivanka Ivanković Elez u svojoj knjizi “Razgovori s vidiocima”.

Ona je objasnila kako se tog vrućeg poslijepodneva šetala s Mirjanom Dragićević ispod Podbrda, kada su ugledale svjetlost i ženu s djetetom u rukama. Prepale su se i pobjegle, piše Večernji list.

"Prvo se pojavio strah, strašan strah. Ali unatoč tome strahu, u svom sam srcu pomislila da je to Gospa, što sam odmah i rekla Mirjani. Pobjegle smo, ali smo se ubrzo vratile i opet smo vidjele Gospu. Od 25. juna Gospa se nastavila ukazivati Mirjani, Vidi - Vicki, Ivanu, Mariji, Jakovu i meni", kaže Ivanka Ivanković, dodajući da su Gospu više puta pitali zašto se ukazuje baš njima, a ona im je odgovorila da “ona ne bira najbolje”.

Jedna od vidjelica Mirjana Dragićević isprva nije vjerovala svojim prijateljima da im se ukazala gospa, te im se čak u nekim trenucima izrugivala, no uskoro je tvrdi i sama postala jedna od vidjelica, kojima je ukazana ta čast.

"Vidjela sam Ženu u dugoj sivoj haljini kako drži dijete u naručju. Odmah sam znala da je to Majka Božja jer ono što me je obuzelo - milina, ljepota, pa i nerazumijevanje otkuda to meni, otkuda da je ja vidim, nisam se ni sekunde dvoumila. Znala sam da je to ona", svjedoči vidjelica Dragićević o događaju koji se dogodio prije 36 godina.

Od tada, pa sve do danas, ukazanje Gospe u Međugorju postala je prava svjetska atrakcija, te su stotine hiljada turista stizale u Hercegovinu, kako bi vidjeli ovo čudo i sami posvjedočili nadnaravnom. Uskoro je cijela pojava postala i predmet Svete Stolice, zbog čega se često polemiziralo u Vatikanu o ispravnosti ovog hercegovačkog svetišta.

Ipak, iako je i aktuelni Papa Franjo nekoliko puta ukazivao na to da bi se pojave u Međugorju morale preispitati, ovih dana donesena je odluka da Sveta Stolica u Međugorje šalje specijalnog izaslanika, poljskog biskupa Henryka Hosera. Time je papa Franjo poništio davnu odredbu Kongregacije za nauk vjere kojom je svećenicima bilo zabranjeno odlaziti u Međugorje, ali je odlučio ne baviti se istraživanjem ovog fenomena, nego jednostavno poslati svog izaslanika kako bi zadovoljio sve potrebe velikog broja vjernika koji dolaze u Međugorje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije