Prvi zajednički humanitarni broj za čitavu BiH

Radiosarajevo.ba
Prvi zajednički humanitarni broj za čitavu BiH


Danas je u okviru emisije 'Udri Muški' koju uređuje i vodi Almir Čehajić Batko, a kome su gosti bili predstavnici sva tri najdominantnija telekom operatera i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) jutros je ozvanično aktiviranje jedinstvenog humanitarnog broja za čitavu Bosnu i Hercegovinu!

Jedinstveni humanitarni brojevi su 1330 i 1350

Prema izjavama predstavnika operatera, da nije bilo inicijative i permanentne angažovanosti „Otvorene Mreže“ kao i njene koordinacije među operaterima i RAK-om, uvođenje jedinstvenog humanitarnog broja za BiH dugo nebi bilo realizovano....

Sve je počelo još krajem decembra, kada je, na inicijativu Otvorene mreže, održan zajednički sastanak sa predstavnicima tri najdominantnija operatera u BiH i predstavnika RAK-a.

Tada su finalno usaglašena stajališta oko pokretanja zajedničkog humanitarnog broja za cijelu BiH.

Vijeće Regulatorne agencije RAK je za komunikacije održalo je 56. redovnu sjednicu na kojoj je usvojeno i pravilo o uvođenju jedinstvenih humanitarnih brojeva na nivou cijele BiH radi efikasnije procedure pružanja pomoći putem humanitarnih brojeva.

Na ovaj način otvoren je put svim organizacijama koje pružaju pomoć naj ugroženijima u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije