Prvi put u historiji! Zmajevi nosioci grupa bez ijednog prijašnjeg nastupa na Euru!

Radiosarajevo.ba
Prvi put u historiji! Zmajevi nosioci grupa bez ijednog prijašnjeg nastupa na Euru!

Danas će se, tačno u podne, u Nici održati žrijeb kvalifikacionih grupa za Euro 2016 koje se za dvije godine održava u Francuskoj.

Zajedno sa pet osvajača Europskog prvenstva (Španijom, Njemačkom, Holandijom, Italijom i Grčkom), te još Engleskom, Portugalom i Rusijom, Bosna i Hercegovina svrstana je u nositelje kvalifikacija, odnosno grupu najboljih selekcija koje se u kvalifikacijama neće moći takmičiti jedna protiv druge.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s prijateljskog portala Reprezentacija.ba

Zanimljivo, Zmajevi su jedina reprezentacija koja se našla u ulozi nositelja grupa, a koja do sada nikada samostalno nije nastupila na smotri najboljih europskih selekcija.

"Bosna i Hercegovina posljednje kvalifikacije za Euro 2012 završila je u doigravanju gdje su poraženi od Portugala, no sada su se već našli na Svjetskom prvenstvu u Brazilu i opravdano se, po prvi put, nalaze u grupi najboljih europskih reprezentacija. Ne zaboravite da ih je u Parizu od Eura 2012 dijelilo samo 12 minuta." navode iz UEFA-e.

Naša fudbalska reprezentacija do sada je odigrala 42 utakmice u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. Slavili smo 17 puta, izgubili 18, a remizirali sedam puta, uz primili smo pet golova više nego što smo ih dali, pa naša gol razlika glasi 56:61.

Prva jakosna grupa: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Grčka, Rusija i Bosna i Hercegovina

Druga j.g. : Ukrajina, Hrvatska, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka, Mađarska i Irska

Treća j.g. : Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija i Poljska

Četvrta j.g. : Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija

Peta j.g. : Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbajdžan, Gruzija i Kipar

Šesta j.g. : Luksemburg, Kazastan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andorra, San Marino i Gibraltar

Kvalifikacije za Euro 2016 počinju u septembru, a tokom njih će se igrati utakmice svim danima u sedmici osim ponedjeljkom, dok je jedna od novosti i premijerni nastup reprezentacije Gibraltara koja će biti jedna od 53 selekcije koje će se boriti za plasman na završni turnir u Francuskoj.

Treba napomenuti da će na prvenstvu po prvi put učestvovati 24 reprezentacije, te da će se iz svake grupe plasirati po dvije najbolje, te treća najbolja selekcija iz svih skupina. Ostale trećeplasirane idu u baraž.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije