Prvi maj ne slavimo, već obilježavamo

Radiosarajevo.ba
Prvi maj ne slavimo, već obilježavamo

 

Tradicionalni prvomajski uranak Savez samostalnih sindikata organizuje u Konjicu (Vrtaljica) i Blagaju (Buna), dok će u Jablanici biti organizirana i prvomajska budnica. Tim povodom prvomajsku poruku članovima uputio je Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za Hercegovačko-neretvanski kanton i predsjednik Husein Špago.

„Drage radnice i radnici, mi ove 2013. godine ne slavimo Prvi maj, mi ga samo obilježavamo, ali tim povodom javno i glasno protestujemo. Zašto ? Zato što je nedopustivo veliki broj obespravljenih i nezaštićenih radnika i nihovih porodica, zato što je hiljade radnika, naših kolega bez posla, bez zdravstvene i socijalne zaštite i bez elementarnih uslova za život“, naveo je Špago, javlja agencija Fena.

Špago je dalje pojasnio situaciju u HNK da "broj zaposlenih koji iznosi 40.000 i nezaposlenih od 35.000 gotovo se izjednačio, oko 70 posto stanovnika traži neki od vidova socijalne zaštite, a sindikat Kantona pocijepan je u dvadeset grana".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije