Prvi dan Bajrama: Četvrtak, petak, negdje i subota

Radiosarajevo.ba
Prvi dan Bajrama: Četvrtak, petak, negdje i subota

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizlaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja Mlađaka i početka mjeseca Zu-l -hidždže, muslimani svijeta će prvi dan bajramske radosti obilježiti tokom tri različita dana.

Prvi dan Bajrama muslimani u Turskoj, Makedoniji i Albaniji će obilježiti u četvrtak 25.oktobra, dok će muslimani Saudijske Arabije i većine drugih islamskih zemalja, među kojima su i Bosna i Hercegovina i druge zemlje regije, prvi dan Bajrama slaviti u petak, 26. oktobra. 
 
Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša su donijele odluku o početku Kurban-bajrama u subotu, 27. oktobra.
 
Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu, javlja agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije