Prve impresije o filmu Danisa Tanovića

Radiosarajevo.ba
Prve impresije o filmu Danisa Tanovića

Svjetska premijera filma Epizoda u životu berača željeza protekla je uz dugotrajan aplauz preko 1000 gledalaca na Berlinskom filmskom festivalu.

Novi uradak bh. oskarovca prikazan je nakon što je Tanović sa filmskom ekipom prošetao crvenim tepihom. Tanoviću su društvo pravili glumci Senada Alimanović i Nazif Mujić

Ranije danas održana je i press-konferencija na kojoj su akteri filma Senada i Nazif Mujić dočekani aplauzom.  

Mnogi mediji izvještavaju o neobičnom postupku bh. redatelja u čijem 75-minutnom filmu glumci-naturščici igraju događaje koji su se stvarno zbili u njihovom životu. 

"Scenarist i redatelj Danis Tanović seže do korijena dokumentarnog žanra predstavljajući nam sumornu priču o teškom životu Roma u  rodnoj Bosni i Hercegovini. Kako bi prikazao dramatične događaje koji su se dogodili prije par godina, angažira stvarne aktere koji su u njima učestvovali da ih ponovo odigraju u filmu. Ova porazna slika patnje i diskriminacije vjerovatno neće pronaći mnogo kupaca u redovnoj kinodistribuciju, ali  će zasigurno zainteresirati mnoge festivale", piše Screendaily.com 

Kamera je iz ruke i bliska, sa sirovom estetikom koja odgovara gruboj tematici. Glavni medicinski zaplet uokviren je dugim nijemim scenama u kojima Nazif traži željezo po sniježnim deponijama, naglašavajući očaj koji samo može donijeti život bez sigurnosne mreže... Ovo je univerzalna ljudska priča u svojoj suštini, uvjerljiva obiteljska drama sa hladnim otklonom u vidu političkog protesta, zaključuje Hollywoodreporter.com.  

Ekskluzivni intervju sa Danisom Tanovićem koji je dao našem portalu uoči putovanja u Berlin pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije