Prva odšteta za ugriz psa: Zeničanki 4.200 KM

Radiosarajevo.ba
Prva odšteta za ugriz psa: Zeničanki 4.200 KM

Budući da je Općina Zenica propustila da, prema važećem zakonu, prikupi ulične pse u sklonište i spriječi mogućnost napada na građane - dužna je da građanki Paši Jaganjac, zbog pretrpljenog straha, isplati odštetu od 4.200 KM.

Tako ukratko glasi presuda koju je na tužbu Jaganjčeve presudio sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija, piše Zenicablog.com.

Iz više izvora potvrđeno je da je ovo prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti regulisanja kretanja i ponašanja uličnih pasa u državi. Sve izraženiji problem pravno je regulisan Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja, a svi rokovi za njegovu primjenu davno su prošli.

Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove (1.134, 52 KM), te kamate koje teku sve do pravosnažnosti presude. U ime Općine, Općinski pravobranilac je ekspresno uputio žalbu Kantonalnom sudu Zenica.

Napad se dogodio 27. aprila prošle godine oko sedam sati ujutro od strane psa koji je, kako navodi Jaganjac, imao "žutu markicu na uhu", što znači da je prethodno sterilisan i vakcinisan u okviru akcija koje provode udruženje Šapa i Općina Zenica.

Iako se Općina pozivala na to da Zakonom nije jedina nadležna, sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju napuštenih pasa.

Sud je angažovao ljekare više oblasti, pa je osim fizičkih ozljeda utvrđeno da Jaganjac već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana, te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju.

Očekuje se da će, nakon žalbe Pravobranilaštva, Kantonalni sud Zenica u narednim sedmicama, a prije godišnjih odmora, donijeti konačnu, pravosnažnu presudu.

Prema podacima novoformiranog udruženja Stop ugrizu, koje pokušava da u Zenici zaštiti ljude od pasa, zabilježeno je više od 600 ugriza, ali značajan dio nije medicinski dokumentovan u Zavodu za javno zdravstvo. U ovaj broj nerijetko se i ne ubrajaju oni koji su zadobili ogrebotine, lomove ili udare bježeći od napada pasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije