Protiv policijskog nasilja nad ženama!

Radiosarajevo.ba
Protiv policijskog nasilja nad ženama!

Nasilje nad ženama se tolerira, naročito kada su počinitelji policijski službenici. Takva je poruka Ženske mreže Bosne i Hercegovine, koja se oglasila saopštenjem povodom brutalnog postupanja sarajevskih policajaca prema Maji Milinković i Jasni Malkoč.

Iz Ženske mreže pozivaju nadležne organe da ispitaju slučaj i čim prije javnost izvijeste o tome.

ŽMBiH smatra „nevjerovatnim da osobe koje rade na provođenju zakona u BiH mogu da vrše nasilje nad ženama bez posljedica.“

„U posljednjem, javnosti poznatom slučaju Maje Milinković (diplomirana muzičarka) i Jasne Malkoč (bivše generalne direktorice OSCE-a za pitanja demokratizacije i ljudskih prava), koje su prije dva mjeseca uhapšene uz upotrebu sile od pripadnika Policijske uprave Novo Sarajevo. Pripadnici PU-a Novo Sarajevo su se tom prilikom nekorektno, neprofesionalno i nasilno ponašaliprema spomenutim osobama, onemogućivšvi im, uz ostala zakonom garantirana prava, i pravo na jedan telefonski poziv“, stoji u saopštenju.

Ovo nije prvi zabilježen slučaj u kojem se državni službenik, u ovom slučaju policajac, ponašao prema ženama kao nadređena i nadmoćna osoba, koja ne vidi ništa loše u nasilnom ponašanju prema osobama za koje on smatra da mu ne mogu uzvratiti, poručuju iz ŽMBiH.

U saopćenju Ženske mreže BiH se ističe da se ne mogu tolerisati i da treba osuditi  mišljenje i stavove da su žene te koje su po tradiciji i patrijarhalnim postulatima same krive za nasilne situacije u kojim bi se našle.

Ženska mreža osnovana je 2009. godine, a danas je u nju uključeno preko stotinu organizacija iz cijele BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije