Protest majke i bolesnog sina u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Protest majke i bolesnog sina u Sarajevu


U srijedu su Šerifa Kržilo i njen bolesni osmoipogodišnji sin počeli protest pred zgradom Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo zbog odbijenice koju su dobili za refundaciju novca za liječenje u inostranstvu.

Direktor Zavoda Farisa Gavrankapetanovića koji je, kako je kazala Šerifa Kržilo, na ovaj način oduzeo pravo njenom djetetu na život i liječenje.

Samed je prije tri godine doživio nesreću kada su šetali u Gladnom Polju u Rakovici njega su dvojica mladića udarila biciklom, prilikom čega je zadobio nekoliko fraktura. To je imalo za posljedicu oštećenje bubrega i gubljenje vida. Nakon što je Zbrinut na CUM-u Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) i nakon što su zbrinute povrede pušten je na kućno liječenje. Dijete je u međuvremenu dobilo hipertenziju, te je imao problema sa vidom.

"Ljekari na CUM-u su ga trebali zadržati i pratiti njegovo stanje, a ne ga odmah poslati kući. Naši ljekari su toliko bahati i surovi da je zbog njih moje dijete zanemareno. Pa čak mu ni tačnu dijagnozu nisu znali uspostaviti. Pred djetetom su mi govorili da će oslijepiti i da mu nikakvo liječenje neće pomoći", rekla je za Oslobođenje Šerifa.

Preko Otvorene mreže Kržilo je sa sinom otišla u Institut za majku i dete u Beograd. Tamo su mu ustanovili oštećenje optičkih nervnih živaca, tumor na oba oka, te da bubrezi gube funkciju.

"Zahvaljujući doktorima na Institutu mom sinu je puno bolje. Lijevi bubreg je dobio funkciju za 30 posto. Vid mu se popravio zahvaljujući našem doktoru Jovi Šehovcu. Međutim, predstoji nam i dalje borba, jer se stanje mora i dalje pratiti", rekla je Kržilo, koja je, kako bi latila Samedovo liječenje, morala dići kredit od 7.000 KM.

Potreban novac za terapiju

Kako kaže, za pomoć u liječenju se obraćala mnogima, pa i Farisu Gavrankapetanoviću koji je tada bio na čelu KCUS-a. Dobijala je odbijenice baš kao i sada od Zavoda.

"Mjesečno nam treba 500 KM za Samedovu terapiju, a čeka nas još kontrola i ko zna još čega. U porodici nas je šestero, suprug je invalid i živimo od tristotinjak maraka penzije, te dječijeg dodatka. Odbija nam se za kredit, a Zavod ne želi da nam pomogne i refundira novac. Nećemo odustati od naših prava", poručila je u razgovoru za Oslobođenje Kržilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije