Prosvjetari održali štrajk upozorenja: Naše plaće su ispod prosjeka, a žele ih još smanjiti

Radiosarajevo.ba
Prosvjetari održali štrajk upozorenja: Naše plaće su ispod prosjeka, a žele ih još smanjiti

Zbog najavljene mogućnosti smanjenja plaća prosvjetnim radnicima, u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona danas je održan polusatni štrajk upozorenja.

Sindikati smatraju da Vlada Tuzlanskog kantona (TK) radi jednostrano i ne pristaje na socijalni dijalog, a kao razlog najavljenog smanjenja plaća navodi se ušteda od deset miliona KM u kantonalnom budžetu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Vlada igra na kartu prestanka važenja kolektivnih ugovora kojima je ugovorena cijena našeg rada, naknade, otpremnine, nagrade itd. Kolektivni ugovori prestaju važiti 18. decembra i tada prestaju važiti sva naša prava. Parlament Federacije BiH donosi Zakon o radu, a zaključivanje kolektivnih ugovora vrše kantonalne vlade. Vladi TK-a smo se obraćali tri puta, jer je i ovo što sada imamo minimum, ali oni nas ignoriraju", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja TK-a.

Mirzet Pozderović iz Sindikata osnovnog obrazovanja TK-a ističe da je Vlada TK-a ponudila četiri varijante, ali da sve na neki način obuhvataju smanjenje ili ukidanje naknada uz dodatno smanjenje plaća.

"Pokazatelji iz trezora su da su plaće u osnovnom obrazovanju ispod prosjeka i ispod tog minimuma mi ne možemo ići. Podsjećanja radi, od 2008. godine nismo išli u proces usklađivanja osnovice s troškovima života, koji su rasli", navodi Pozderović.

Fahrudin Šahović, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata TK-a, smatra da se u kantonalnom budžetu treba uštedjeti deset miliona KM, što se nastoji postići smanjenjem plaća i naknada zaposlenima u školama.

Ako Vlada ne pristane na pregovore, iz Sindikata osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja navode da nije isključeno ni da 5.500 zaposlenika stupi u generalni štrajk, čije su pripreme u toku.

U srednjim školama na području ovog kantona radi 1.800 zaposlenika, dok ih je 3.700 u osnovnim. Najnižu plaću imaju čistačice i ona iznosi 380,82 KM, dok prema Terzićevim riječima nastavnici primaju 760, a profesori u srednjim školama 880 KM. Plaća direktora je oko 1.000 KM.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije