Prošlog mjeseca 37 ugriza pasa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prošlog mjeseca 37 ugriza pasa u Sarajevu

Napadi pasa lutalica na prolaznike postali su svakodnevica. Doktorica Hitne pomoći Samira Selimović kazala je da je prošlog mjeseca bilo 37 ugriza, dok je do 9. jula primljeno 20 pacijenata s ugrizima pasa, prenosi Avaz

Najviše pasa lutalica je na Dobrinji, u Vogošći i na Grbavici.

Velidu Tahmaz prije nekoliko noći na Vilsonovom šetalištu napao je čopor pasa.

"Imala sam kesu i branila se. Ipak, jedan od njih me ugrizao za nogu. Sada ne smijem da izađem na ulicu sama ni do trgovine. Strah prema ovim životinjama ostat će mi za cijeli život, jer taj trenutak nikad neću zaboraviti. Rana mi ne zarasta, iako svaki dan idem na previjanje i čišćenje - rekla je Tahmaz, prenosi Avaz.

Problem građana Sarajeva sa psima lutalicama započeo je donošenjem novog zakona o zaštiti životinja u skladu sa evropskim standardima, kojim je zabranjeno odvođenje pasa u kafileriju, već se nalaže njihova sterilizacija i  sklanjanje u azil za napuštene životinje. Međutim, u Sarajevu azil ne postoji, a njegova izgradnja očekuje se tek u julu 2012 godine. Odgovornost se već mjesecima prebacuje sa općinskih nivoa na Grad i KS, i obratno. 

Opširnije: BiH: Zemlja napuštenih životinja

Prema riječima Nedima Brdarića, direktora Veterinarske stanice, najviše što oni u ovoj situaciji mogu učiniti i čine jeste sterilizacija pasa, a finansiranje su preuzele općine. Međutim, dok rezultati kastracija budu vidljivi, proći će nekoliko godina.

Čak ni izgradnjom Azila u Rakovici neće biti u potpunosti riješen problem pasa lutalica jer će azil moći da primi 600 pasa iako se operiše podatkom da nekoliko hiljada gladnih, žednih, izranjavanih i prestrašenih pasa hodaju ulicama i napadaju prolaznike, navodi Avaz

Opširnije: Kampanja za implementaciju Zakona o zaštiti životinja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije