Prošla su 3 mjeseca: Zemaljski muzej ostaje zatvoren

Radiosarajevo.ba
Prošla su 3 mjeseca: Zemaljski muzej ostaje zatvoren

 FOTO: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Sutra će biti tačno tri mjeseca da  su vrata Zemaljskog  muzeja BiH zatvorena za javnost. Podsjećamo, 04. oktobra 2012. godine, navršila se godišnjica otvorenja Zemaljskog muzeja za javnost (04. oktobar 1913.), a taj je dan ujedno predstavljao i definitivni kraj ove najznačajnije kulturno-historijske institucije u Bosni i Hercegovini i jedne od najznačajnijih institucija ove vrste na Balkanu. 

Sramotan kraj Zemaljskog muzeja

Razlog zatvaranju najvažnije muzejske institucije u BiH, koja baštini kulturno-historijsko naslijeđe svih naroda na ovom tlu, jeste godinama neriješeni pravni status sedam institucija kulture od državnog značaja kojima i ona pripada.

"Muzej do daljnjeg ostaje zatvoren za javnost sve dok se ne riješi njegov pravni status", kazao je danas za Fenu direktor Zemaljskog muzeja BiH, Adnan Busuladžić.

On navodi da je sudska procedura oko tužbe koju su čelnici Muzeja podnijeli protiv države BiH, u toku, ali da će, najvjerovatnije, trajati mjesecima. Također, Busuladžić ističe da su počeli i određeni pregovori oko rješavanja statusa ove institucije, ali nije mogao reći više detalja o tome.

U konačnici je potvrdio da su svi eksponati Zemaljskog muzeja BiH, čija je vrijednost neprocjenjiva, dobro zaštićeni i da su u najboljem redu.

Vezani članci:

Zemaljski muzej: Utvrditi očinstvo, plaćati alimentaciju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije