Pronašla novorođenče ostavljeno na deponiji

Radiosarajevo.ba
Pronašla novorođenče ostavljeno na deponiji

Tekst objavljen u rubrici "Šta drugi pišu" preuzimamo s portala Blic.rs.

Kamila Musabekova šetala je blizu svoje kuće u Almatiju, Kazahstan, kad je prolazeći pored deponije čula jecanje iz kutije koja se nalazila na vrhu gomile smeća.

Musabekova je mislila da je u pitanju pas lutalica, da bi sa užasom otkrila da je u kutiji gola i krvava novorođena beba. Umotala je bebu u svoj šal i vratila se kući, nakon čega je pozvala doktora. Ustanovljeno je da je djete bilo staro svega nekoliko sati kada je ostavljeno na deponiji.

 

Musabekova je apelovala na javnost da se pronađe majka novorođenog dječaka, kojem je dala ime Čingiz, što znači “dar od Boga”.

Taj dan kada je našla bebu Musabekova je slučajno promijenila svoju ustaljenu rutu za šetnju.

“Obično šetam pored puta, ali htjela sam se poslužiti prečicom, jer je bilo hladno. Čula sam buku i mislila sam da je neko ostavio štene. Kada sam otvorila kutiju, vidjela sam sićušnu bebu kako leži u njoj. Potpuno golu, čak i bez dekice”, izjavila je Musabekova.

 

“Bilo je krvi na djetetu i po kutiji, jer je očigledno tek rođeno. I sama sam majka i kad sam ga vidjela osjetila sam isto što i kad sam prvi put vidjela moju djecu kad su rođena. Umotala sam bebu u šal i otrčala kući i pozvala doktora. On je rekao da beba nije povređena, ali da ne bi preživjela da je duže ostala tamo”, dodala je ona.

Musabekova je podnijela zahtjev za usvajanje dječaka, ali je odbijena zbog svojih godina, pa je ubjedila svog sina i njegovu ženu. Oni su podnijeli zahtjev, ali će na usvajanje morati sačekati tri mjeseca, što je rok u kome dječakova biološka majka može da se javi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije