Promovirana prva generacija dječjih i adolescentskih psihoterapeuta

Fena
Promovirana prva generacija dječjih i adolescentskih psihoterapeuta
Prva generacija od devet diplomiranih dječjih i adolescentnih integrativnih psihoterapeuta u BiH promovirana je danas u Sarajevu.

Psihoterapeutkinja Mirela Badurina kaže da su polaznici taj studij završili u okviru programa koji je Bosanskohercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska asocijacija (BHIDAPA) pokrenula za stjecanje diplome iz oblasti dječje i adolescentske psihoterapije, a radi velike potrebe za tim kadrom.

"Istraživanja pokazuju da svako četvrto dijete rane adolescentne dobi pati i pod rizikom je za razvoj mentalnog poremećaja. S druge strane, u BiH je i deficit kadra i profesionalaca za rad sa djecom i adolescentima. Nemamo više vremena, moramo umreženo raditi i dobro surađivati da sačuvamo dijete", navodi ona. Podsjeća da je ta oblast u BiH pokrenuta nakon duže pauze.

BHIDAPA je 2015. godine pokrenula prvi akreditovani evropski edukacijski program u BiH iz dječje i adolescente integrativne psihoterapije i savjetovanje, a u skladu s evropskim standardima i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije